Hör föräldern Christian Landgren, som utvecklat appen, om stadens anmälan.

Stockholms stad anmäler föräldrarnas nya skolplattform

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början på februari har föräldrar i Stockholm kunnat använda en hemmasnickrad app istället för stadens kritiserade Skolplattform. Men kanske inte länge till. Efter en egen utredning har utbildningsförvaltningen nämligen kommit fram till att appen kan strida mot lagen – och har därför beslutat att göra en polisanmälan.

Den externa appen, som heter Öppna skolplattformen, tar personuppgifter och data från Stockholms stads skolplattform. Det är Brommabon Christian Landgren som utvecklat appen, sedan han tröttnat på att stadens hemsida fungerade dåligt.

Christian Landgrens initiativ fick stadens utbildningsförvaltning att tillsätta en utredning som skulle undersöka om appen var förenlig med gällande lagstiftning. Den är nu klar och visar att det ”kan vara fråga om ett dataintrång enligt brottsbalken”, skriver staden i ett pressmeddelande.

Förvaltningen har därför gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten och planerar också göra en polisanmälan.

– Det är komplicerad juridik, det finns inga enkla svar och det är första gången vi som myndighet ställs inför denna situation. Våra jurister har detaljstuderat dessa frågor som ytterst handlar om säkerheten för barn och ungdomars namn, hemadresser och telefonnummer, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i pressmeddelandet.

Hör apputvecklaren Christian Landgrens reaktion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.