Coronaläget i vården – fler skrivs ut från sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm har för första gången presenterat ålder- och könsfördelning för patienter med covid-19 som både skrivits in och ut från Stockholmssjukhusen.

– Om vårdens personal blir allt för trötta så klarar vi inte av att hålla så många vårdplatser som vi har öppna. Vi behöver därför trycka ner behovet, säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Majoriteten av de inskrivna är män, 59 procent, och det är även flest män som skrivs ut, eftersom det är fler män som är patienter.

När man ser på åldersgrupper ser man att den stora andelen som kunnat skrivas ut från sjukhusen är under 70 år. Största andelen utskrivna är i åldern 20-29, vilket Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör, menar är ett klart tecken på att sjukdomen är farligast för äldre.

Corona i Stockholm

Ingen går säker

– Men alla åldersgrupper drabbas, ingen går säker. Hur den här sjukdomen slår till, vem som drabbas kan vara svårt att förutsäga, så smittspridning ska undvikas i alla miljöer och alla åldrar, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson konstaterar att antalet inskrivna både på intensiven och i slutenvården för covid-19 har minskat något. Det är en ”ljusglimt” säger han, men det betyder inte att stockholmarna får börja bete sig som vanligt igen. Man måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

Hoppa över grillkvällarna

Av de som avlider är 40 procent över 80. Dödssiffrorna måste gå ner, säger Eriksson.

– För det krävs att stockholmarna inte accepterar att inte trängas på krogar och barer, att vi inte bjuder hem vänner till varandra, att vi hoppar över grillkvällarna med vänner som är så lockande nu, och att vi inte hälsar på äldre anhöriga. Jag förstår och vet att det är lockande men det är alldeles för tidigt.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen berättade att SL har betydligt färre passagerare än vanligt, men att det fortfarande är vissa turer som det är för trångt på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet