Det var i mitten av förra veckan som Stockholm drabbades av snökaos. Foto: TT arkiv

Cykelbanor plogas före stans trottoarer

Publicerad

Snömosiga trottoarer men rena cykelbanor – oppositionen i stadshuset riktar nu kritik mot snöröjningen efter förra veckans snökaos.
– Jag förstår att många blir otroligt provocerade över att cykelbanorna är saltade, säger Cecilia Brinck (M), vice ordförande i trafiknämnden.

Efter förra veckans snöfall höjs nu kritiska röster på Stockholms snöröjning efter att cykelbanorna plogas innan trottoarerna.

– Det är inte så lätt att ändra ett befintligt avtal, det går inte att ändra. Alla trottoarer och gångvägar ska vara röjda med det system som finns idag, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Det avtal som finns löper ut vid årsskiftet och det kommer det att dröja till 2019 innan stadens gångtrafikanter prioriteras.

”Många blir provocerade”

Trots att det har gått flera dagar efter förra veckans kraftiga snöfall så ligger snön kvar på trottoarerna, något som skapat starka reaktioner hos oppositionen i stadshuset.

– Jag förstår att många blir otroligt provocerade över att cykelbanorna är saltade och plogade samtidigt som det knappt går att ta sig fram på vägar och trottoarer. Det är Daniel Helldéns ansvar att se till att snöröjningen fungerar i enlighet med de avtal som finns, säger Cecilia Brinck (M) oppositionsborgarråd och vice ordförande i trafiknämnden.

Nya maskiner passar inte trottoarer

Trafikborgarrådet Daniel Helldén förstår att det kan sticka i ögonen att cykelbanorna prioriteras före trottoarerna. Anledningen är att man har tagit fram ett nytt saltningssystem som borstar bort snön, men de nya maskinerna passar inte på trottoarerna.

– Det är betongplattor, stolpar och parkerade bilar så man kan inte köra maskinerna på trottoarerna. Det är därför vi prövar ett nytt systemet för trottoarer på Norr Mälarstrand och Sankt Eriksgatan den här vintern, säger Daniel Helldén (Mp).

Men oppositionen menar att det bara är bortförklaringar.

– Gångtrafikanterna måste prioriteras högre nu. Om inte avtalet täcker det så är avtalet fel och detta är i så fall bara ett i raden av dåliga avtal som Miljöpartiet har tecknat under den här mandatperioden. Helldéns ursäkter är inget annat än snömos, säger Mikael Valier (KD).

– Det avtal som finns idag är inte optimalt. Den här vintern följer vi upp de avtal som finns och gör det så bra som det går. I det nya avtalet har vi ändrat och prioriterat upp gångbanor, svarar Daniel Helldén (Mp).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer