Foto: Sweco/Stockholms läns landsting

Delar av berget var för dåligt – nu byggs station Sofia om

Uppdaterad
Publicerad

När tunnelbanan förlängs mot Nacka får östra Södermalm en ny tunnelbanestation i Stigbergsparken. Men efter att det visat sig att berget är för dåligt kommer den tänkta biljetthallen att hamna i parken istället för under jord.

Planen var att den nya stationen i Stigbergsparken inte skulle ta så stor uppmärksamhet i parken. Station Sofia skulle ha två entréer och en biljetthall under jord.

Men efter att det visat sig att berget är för dåligt i vissa delar av parken, så har man tvingats att tänka om. Nu planeras istället en stationsbyggnad i parken, med en biljetthall och med hissar upp till marknivå.

Tunnelbanan byggs ut

Chans att tycka till om planerna

– Med den här lösningen blir det en enda stationsbyggnad, som vi kommer att anpassa till parken. Förändringen är så pass stor att vi kommer att visa upp de nya planerna på ett samråd nu i maj, säger Martin Hellgren, chef för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort.

Fram till den 21 maj 2017 har alla chansen att tycka till om den nya stationsbygganden. Samtidigt som stationen byggs kommer även parken att renoveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet