Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Joakim Kröger

Danderyd i ekonomisk kris: ”Kommer att krävas kraftfulla åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Danderyds kommun befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge, meddelar kommunledningen. Budgeten för 2018 ser ut att hamna på minus 80 miljoner kronor.”Danderydsborna måste förbereda sig på konsekvenser”, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Redan i höstas räknade Danderyds kommun med ett underskott, men den ekonomiska situationen visade sig vara allvarligare än väntat. För 2018 visar bokslutet ett underskott på närmare 80 miljoner kronor, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med 2017 års underskott på 16,3 miljoner kronor.

Fyra orsaker bakom krisen

”Det kommer att krävas kraftfulla åtgärder för att få budgeten i balans och en sund och långsiktigt hållbar ekonomi är min främsta prioritet, uppgift och skyldighet som kommunstyrelsens ordförande”, skriver Hanna Bocander (M), som tillträdde för en dryg månad sedan.

De ekonomiska problemen förklaras enligt Danderyds kommun av fyra faktorer:

  • Kommunens verksamheter har ökat i snabbare takt än vad skatteintäkterna har gjort.
  • Skatteintäkterna ökar inte som förr då underlaget inte växer som i resten av landet.
  • Inkomster från försäljning av mark har använts för att finansiera löpande kostnader för kommunens verksamheter, inte enbart investeringar. När dessa intäkter uteblir leder det till underskott.
  • Kommunen har historiskt inte budgeterat med ett överskottsmål eller en buffert, vilket har ökat den ekonomiska sårbarheten.

Arbetar fram besparingsförslag

En styrgrupp av tjänstemän har tillsatts för att få ekonomin i balans. Gruppen ska inom de närmaste veckorna ta fram besparingsförslag.

– Vi har fyra sätt att reglera intäkter och utgifter: sänka kostnader, höja skatt, sälja tillgångar och justera avgifter. Jag utesluter inte att vi behöver använda oss av alla fyra, säger Hanna Bocander.

Varför räcker inte en skatteintäkt som är runt 50 procent högre per invånare jämfört med genomsnittet i landets kommuner?

– Vi betalar över 17 000 kronor per Danderydsbo till det kommunala utjämningssystemet, så det är en myt att Danderyd är en rik kommun. Vår situation är likvärdig med andra kommuners.

I slutet av februari kommer Hanna Bocander att kalla till ett extra kommunstyrelsemöte. Då ska kommunstyrelsen fatta beslut för att få ordning på ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.