– Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Lansting (SKL) om Danderyds planerade skattehöjning. Foto: TT/SKL

Ekonomen: Ovanligt stor skattehöjning i Danderyd

Uppdaterad
Publicerad

Danderyds kommun är i ekonomisk kris och kommer nu med en rejäl skattehöjning för kommunborna. – Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på (SKL).

I februari gick kommunledningen i Danderyd ut och berättade att kommunen blöder ekonomiskt och att det krävs kraftfulla ekonomiska åtgärder för att komma tillrätta med detta. För 2018 visar bokslutet ett underskott på 80 miljoner kronor. Nu väntas en skattehöjning på 1,40 per intjänad hundralapp, en chockhöjning.

 – Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona. Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, som är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Tar det på allvar

Enligt Annika Wallenskog visar den här åtgärden att kommunledningen tar det Danderyds ekonomiska läge på allvar.

– De flesta kommuner har liksom Danderyd stora utmaningar de kommande åren. Det finns egentligen bara två vägar att gå: besparingar och effektiviseringar eller skattehöjningar. Vad man väljer är en politisk fråga.

Men med ett befarat ackumulerat underskott på 200 miljoner vid årets slut – har man något politiskt val?

– Det har jag svårt att uttala mig om. Men om man ska göra besparingar som ger snabb effekt på kort sikt, måste det till stora åtgärder som till exempel att lägga ner en skola eller ett äldreboende för att det ska märkas, men det är kanske inte ett val polikerna gör. På längre sikt kan man jobba med effektiviseringar och digitaliseringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Danderyd i ekonomisk kris

Mer i ämnet