Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, varnade redan i februari för att ”Danderydsborna måste förbereda sig på konsekvenser”. Foto: Håkan Claesson/SVT och Maria Djurskog

Skatten höjs i Danderyd – ”allvarligt ekonomiskt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Danderyd kommer att besluta om en skattehöjning på 1,40 kronor per 100 intjänade kronor från och med nästa år. Skattesatsen går då från 29,63 till 31,03. Genom att höja skatten och minska kostnaderna hoppas kommunen få bukt med sitt underskott.
– Båda åtgärderna är helt nödvändiga – att minska kostnaderna och öka intäkterna, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

Danderyds kommun varnade redan i februari för ett stort underskott i årets budget, och Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, sa då att ”Danderydsborna måste förbereda sig på konsekvenser”.

På en presskonferens under förmiddagen meddelade den politiska majoriteten i Danderyd en kraftigt höjd kommunalskatt med 1,40 per intjänad hundralapp. Höjningen sker från och med det kommande årsskiftet.

Om inga åtgärder vidtas nu kommer kommunen få ett ekonomiskt underskott på mer än 220 miljoner kronor vid årets slut.  Totalt har Danderyds kommun skatteintäkter på 2,45 miljarder kronor.

Ekonom: ”Stor höjning”

Den väntande skattehöjningen är ovanligt stor enligt chefsekonomen på SKL.

 – Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona. Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, som är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Enligt Danderyds politiska ledning finns det flera olika anledningar till underskotten . Bland annat har den kommunala verksamheten vuxit samtidigt som skatteintäkterna blivit lägre. Kommunen har också under flera år sålt tillgångar för att balansera budgeten, och det har saknats en buffert.

Politikerna lyfter också att kommunen betalar närmare 600 miljoner kronor varje år i det kommunala utjämningssystemet.

Nödvändiga åtgärder

Förutom skattehöjningen föreslår kommunledningen också besparingar och effektiviseringar för år 2020 på sammanlagt 60 miljoner kronor. Men bara besparingar räcker inte utan skatten måste alltså också höjas.

– Båda åtgärderna är helt nödvändiga – att minska kostnaderna och öka intäkterna – för att Danderyds kommun ska kunna fortsätta erbjuda kommunens invånare en hög kvalitet, med en stabil ekonomi, och med sikte på att sänka skatten igen under mandatperioden, säger Hanna Bocander (M).

Enligt Hanna Bocander ska kommunens kärnverksamheter som skola, förskola, vård och omsorg prioriteras.

Muf: Vi kommer jaga kommunledningen

Moderata ungdomsförbundet, Muf, är mycket kritiskt till Danderyds skattehöjningar.

– Moderater höjer inte skatten, punkt slut. Muf kommer alltid stå upp mot skattehöjningar och vi kommer kommande år jaga kommunledningen så att de håller sitt löfte om att sänka skatten innan nästa mandatperiod, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande för Muf.

Enligt Benjamin Dousa borde kommunen sälja fastigheter till marknadspris, privatisera och driva igenom besparingar för att undvika skattehöjningar.

Österåker – 29,18

Solna – 29,2

Täby – 29,63

Stockholm – 29,82

Sollentuna – 30,2

Lidingö – 30,37

Nacka – 30,51

Sundbyberg – 30,98

Danderyd – 31,03 (efter höjningen maj 2019)

Vallentuna – 31,08

Järfälla – 31,23

Värmdö – 31,26

Ekerö – 31,33

Upplands Väsby – 31,5

Upplands-Bro – 31,68

Salem – 31,75

Haninge – 31,76

Norrtälje – 31,8

Vaxholm – 31,86

Nynäshamn – 31,93

Huddinge – 31,95

Tyresö – 32,03

Nykvarn – 32,05

Sigtuna – 32,08

Botkyrka – 32,23%

Södertälje – 32,23

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Danderyd i ekonomisk kris

Mer i ämnet