Danderyds kommunalråd Hanna Bocander (M) reagerar starkt på statsminister Stefan Löfvens uttalande om hur Danderydsbornas drogkonsumtion påverkar gängkriminaliteten. Foto: TT/Danderyds kommun

Danderydpolitikern om Löfvens knarkpåhopp: ”Magstarkt av statsministern”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Danderydsborna har en viss skuld i att det skjuts i förorterna, har fått Danderyds högsta politiker att reagera.

– Det är ett otroligt fördomsfullt uttalande, säger en upprörd Hanna Bocander (M), kommunalråd i Danderyd.

I en intervju i Dagens Nyheter säger statsminister Stefan Löfven att Danderydsbornas narkotikaanvändning bidrar till gängkriminaliteten i förorterna:

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där, säger Stefan Löfven till DN.

Danderyd är den kommun i länet där högst andel av ungdomarna uppger att de har provat droger, enligt Stockholmsenkäten från länsstyrelsen, men SVT kan inte hitta statistik över hur vanligt narkotika är bland Danderydsbor i alla åldrar.

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, fortsätter Löfven.

Kommunalrådet: ”Han vill flytta fokus från sitt eget misslyckande”

Danderyds högsta politiker, det moderata kommunalrådet Hanna Bocander, är mycket kritisk till hur hennes kommunmedborgare beskrivs av statsminister Stefan Löfven:

– Jag tycker att det är ett magstarkt och häpnadsväckande uttalande av en statsminister att skylla gängskjutningar och kriminalitet i Malmö och på andra platser på Danderydsborna, när det egentligen handlar om att flytta fokus från statsministerns eget misslyckande.

Vad gör du som kommunpolitiker åt problemet?

– Vi vill gärna intensifiera arbetet mot droger, men vi får inte det stöd vi behöver från polisen. Vi är beredda att satsa som kommun, men polisen har inte de resurserna att möta upp oss i det arbetet, säger Bocander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.