Danderyds kommunalråd Hanna Bocander (M) reagerar starkt på statsminister Stefan Löfvens uttalande om hur Danderydsbornas drogkonsumtion påverkar gängkriminaliteten. Foto: TT/Danderyds kommun

Danderydpolitikern om Löfvens knarkpåhopp: ”Magstarkt av statsministern”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Danderydsborna har en viss skuld i att det skjuts i förorterna, har fått Danderyds högsta politiker att reagera.
– Det är ett otroligt fördomsfullt uttalande, säger en upprörd Hanna Bocander (M), kommunalråd i Danderyd.

I en intervju i Dagens Nyheter säger statsminister Stefan Löfven att Danderydsbornas narkotikaanvändning bidrar till gängkriminaliteten i förorterna:

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där, säger Stefan Löfven till DN.

Danderyd är den kommun i länet där högst andel av ungdomarna uppger att de har provat droger, enligt Stockholmsenkäten från länsstyrelsen, men SVT kan inte hitta statistik över hur vanligt narkotika är bland Danderydsbor i alla åldrar.

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, fortsätter Löfven.

Kommunalrådet: ”Han vill flytta fokus från sitt eget misslyckande”

Danderyds högsta politiker, det moderata kommunalrådet Hanna Bocander, är mycket kritisk till hur hennes kommunmedborgare beskrivs av statsminister Stefan Löfven:

– Jag tycker att det är ett magstarkt och häpnadsväckande uttalande av en statsminister att skylla gängskjutningar och kriminalitet i Malmö och på andra platser på Danderydsborna, när det egentligen handlar om att flytta fokus från statsministerns eget misslyckande.

Vad gör du som kommunpolitiker åt problemet?

– Vi vill gärna intensifiera arbetet mot droger, men vi får inte det stöd vi behöver från polisen. Vi är beredda att satsa som kommun, men polisen har inte de resurserna att möta upp oss i det arbetet, säger Bocander.

SVT rapporterade · Bär de som köper narkotika ansvar för gängkriminaliteten, enligt dig?

18.00
Verkligen inte. Det är något av det dummaste jag hört!
18.00
Nej! Dra paralleller till alkohol.
18.11
Efterfrågan och utbud. Simpel handel. Efterfrågan försvinner inte och försvann inte med kriminaliseringen. Problemet är inte att de som konsumerar droger, utan lagarna som är stiftade av våra politiker som kriminaliserad. Lägg dessa pengar på prevention och behandling istället, flytta drogerna från underjorden och kriminella till statligt monopol likt alkohol. Smugglingen går aldrig få bort, men skjutningar och uppgörelser om droger försvinner om alla som vill köpa dessa kan göra det lagligt och med moms som kan användas för preventiva och vårdande åtgärder. Kriminaliserade droger medför bara kostnader och problem för samhället. Vi har provat den vägen, en fungerar inte. Det finns länder som lyckats mycket bättre och de har alla gemensamt att de avkriminaliserat drogbruk.
18.19
Utan köpare inga langare
18.32
frågan, som den är ställd blir i naivaste laget. Som man frågar får man svar. Danderydspolitikern hör till gruppen oförstående o har nog inte stort mer kunskap än att heja på sin kommun.
18.32
Självklart, det är helt vanlig konsumentmakt. Gillar du inte ett företag – stötta det inte ekonomiskt. Gillar du inte kriminella och våldsamma gäng– stötta dem inte ekonomiskt.
18.33
Eftersom försäljning av narkotika skapar lidande hos brukare och av kriminella gäng så borde alla bojkotta köp av narkotika precis som man inte köper pälsar av hänsyn till djur. Det var visst Östergötland och inte Stockholm som hade de högsta halterna av diverse narkotika i reningsverket.
18.36
Jag tror att alla som köper ,säljer,eller själva använder narkotika preparat är en del i att dessa gäng bildas.Men det yttersta ansvaret ligger på varje enskilda person att de inte tar droger eller begår brottsliga handlingar.
Idag är Sverige ett splittrat land där de som har det bra och kan göra vad de vill pga sin köpkraft,de som tycker att det är häftigt och coolt att droga.
De ungdomar som kommer från våra invandrartäta områden,har det svårare ,de har det ofta fattigare,svårare att få arbeten ( pga sitt namn) Det är diskriminering och utanförskap som gör att dessa ungdomar är enklare att fånga upp.
Deras föräldrar har inte mycket att sätta mot då de ofta inte jan vårt svenska språk,de vet inte vart de ska vända sig när de är oroliga för sina ungdomar.
Det enda de hör är hur vi klankar ner på dem som kommit hit.

Vi måste få Sverige att hålla ihop,obetiende av vem vi är så är vi svenska medborgare så har vi samma skyldigheter och rättigheter.
Det ska vara en för alla och alla
för en.D u är ingen bättre människa än som du beter dig.
Vi har alla skyldigheter att skydda och hjälpa varandra.

Det verkar som om vi skyller allt ont som händer på våra nya svenska medborgare.
Tänk efter hur skulle du må om du bara läste dliga saker om fina barn och dina vänner.
Dax för förändring vi börjar Nu
19.34
Det är ett "magstarkt och häpnadsväckande uttalande" av stadsrådet utan att känna till fakta om sin egen komun och inte veta om sambandet mellan anbud och efterfrågan!
19.38
Givetvis Jaaa bortskämda djursholmsbor vars föräldrar tjänar kosing o dom bortskämda ungarna fegar inget o göra men deg har dom till droger

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer