Daniel stred mot IS – fick inget stöd

Uppdaterad
Publicerad

Både assyriska och kurdiska riksförbundet reagerar starkt emot att IS-krigare ska få hjälp med att söka jobb och bostad i Stockholm. Daniel Ashuraya som nyligen kommit hem från Irak, där han stred mot IS, är besviken över att samhället inte kontaktat honom om stödinsatser.

Svensk-assyrien Daniel Ashuraya kunde inte bara se på när Islamiska Staten förra året intog Iraks näst största stad Mosul. När de flesta kristna valde att fly så lämnade Daniel sin lägenhet i Stockholm, för att ansluta sig till de assyriska försvarsstyrkorna. Han fick åka ned till fronten, där han fick vapenträning och efter det bevakade han platser som angränsade till IS-kontrollerade områden.

– Jag kände mig tvungen att åka, såsom alla assyrier tycker jag att vi alla borde försvara oss mot IS. Vi är en minoritet och jag tycker att det är upp till var och en att stödja på ett eller annat sätt, säger Daniel Ashuraya.

Debatten om IS i Stockholm

”Mår dåligt av alla hemskheter jag sett”

När Daniel kom tillbaka till Sverige i början av året valde han att flytta tillbaka till familjen i Eskilstuna. Men minnena från tiden i Irak kan han inte släppa.

– Efter alla hemskheter man sett där nere mår jag alltid dåligt. Det var tufft att se att hur mitt folk led. De var utan mat och pengar. Deras liv går inte att jämföra med liv vi lever här i Sverige. Jag mår illa när jag tänker på skillnaderna.

Han har precis blivit arbetslös och upprörs över Stockholms stads strategi mot extremism, som bland annat beskriver hur IS-återvändare ska få hjälp till arbete och bostad, genom ett samarbete med jobbtorg och bostadsbolag.

– Jag har inte fått någon hjälp alls. Det förvånar mig att terrorister ska få hjälp men inte jag. Det är sjukt att ens stödja ett sådant förslag, det är som att supporta terrorismen, fortsätter Daniel.

”IS-krigare ska behandlas som andra kriminella”

Även Assyriska och Kurdiska riksförbundet har upprörts av förslaget.

– Många av våra medlemmar har anhöriga som är drabbade i Syrien och Irak av Islamiska staten. Det känns sjukt att vara med och betala skatt till personer som har varit med och fördrivit vår folkgrupp, säger Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakob.

Vad ska man göra med de här personerna när de kommer tillbaka?

– IS-återvändare ska behandlas som andra kriminella behandlas i samhället. De ska inte få något extrastöd eller hjälp, säger han.

Kritisk mot IS-krigares hjälp

Ordförande i Kurdiska riksförbundet Susanna Güven är också kritisk. Hon säger att Sverige har en massiv arbetslöshet och att det då inte är rimligt att IS-krigare får extrahjälp att komma i arbete.

– Det finns andra människor som inte har gjort några kriminella handlingar. De har inte bostad och bostadsmarknaden är nästintill omöjlig, varför ska dessa terrorister få bostäder, frågar hon sig.

Vad ska socialnämnden göra, det är ju inte de som lagför de här personerna?

– Socialnämnden kan förse de här terroristernas familjer med stöd. Men jag tycker ändå att de här människorna som har återvänt och som har krigat för Islamiska staten ska först och främst ställas inför rätta, säger hon.

Kämpat för fred

Kurdiska riksförbundet vill istället att Stockholms stad ska hjälpa dem som stridit mot IS.

– Dessa människor får absolut inget stöd när de återvänder till Sverige. Jag vill att man ska ta hand om de här människorna som kämpat för fred, frihet och demokrati, säger Susanna Güven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet