Därför är Kolingsborg vitmålad

Uppdaterad
Publicerad

Många undrar nog varför Kolingsborg har målats vit i veckan. På fredagen gick Stockholms stad ut med svaret. Några av Sveriges mest framträdande graffitimålare ska pryda den runda byggnaden med gatukonst i sommar.

Ett antal ledande graffitikonstnärer har bjudits in för att delta i projektet, som går under namnet OMSTart Slussen. Konstnärerna kommer gemensamt att skapa ett collageliknande verk på Kolingsborg genom att måla under, bredvid och över varandra.

– Detta är en introduktion till graffitins möjligheter då det hanteras som konst. Det är inget bestående ingrepp i staden utan ett tillfälligt projekt, men kan bli ett utflyktsmål för både stockholmare och besökare, säger Stockholm konsts chef Mårten Castenfors i ett pressmeddelande.

Kolingsborg graffiti-målas

Invigning 15 juni

Framväxten av verket är öppen för alla att följa och det kommer dessutom att filmas och tonsättas. När konstverket står klart visas det i sin helhet under några veckor, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

OMSTart Slussen är ett samarbete mellan Stockholm konst och initiativtagarna textilkonsthantverkaren Kerstin Simonsson och graffitikonstnären Pärra Andreasson. Den 15 juni avslöjar Mårten Castenfors alla detaljer om projektet på plats vid det runda huset, och klockan 13 är det invigning.

– Under Slussens omvandling tar vi nu tillvara en unik möjlighet att på en unik plats tillgängliggöra samtida offentlig konst av högsta kvalité. Detta samtidigt som vi ger nytt liv till platsen. Fler ska känna att de i sin vardag möter angelägen konst och kultur, säger stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

Från nolltolerans till lagliga väggar

Att stadens politiker tillåter ett offentligt graffitiverk mitt på Slussen är en helomvändning från den förra majoritetens negativa inställning till gatukonst. 2007 instiftade den borgerliga alliansen nolltolerans mot graffiti i den så kallade klotterpolicyn. Där stod att staden ”inte ska medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse”.

Men så i höstas avskaffade den röd-grön-rosa majoriteten nolltoleransen, och nu planerar man för lagliga graffitiväggar på Södermalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolingsborg graffiti-målas

Mer i ämnet