Foto: TT

Därför havererade rulltrapporna i Stockholm City

Uppdaterad
Publicerad

En fullsatt rulltrappa på pendeltågsstationen Stockholm City skenade plötsligt förra sommaren. Ingen skadades allvarligt, men Stockholms Lokaltrafik beslutade att stänga av samtliga rulltrappor av samma modell på stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan i väntan på utredning.

Brickan från olyckstrappan.

Nu kommer svaret: konstruktionen i rulltrappornas koppling var inte robust nog att klara av de slitningar den utsatts för. Det visar besiktningsföretaget Dekras rapport.

Rapporten fastställer också att det inte handlar om en separat händelse utan ett systemfel, eftersom slitaget skett på så många rulltrappor.

Enligt rapporten ska kopplingarna vara en ”hittills obeprövad konstruktion i denna position för rulltrappsleverantören.” Dessutom bedöms den nödvändiga säkerhetsmarginalen varit otillräcklig.

Väntas klart i maj

Samtliga drabbade rulltrappor repareras. Inom ramen för garantin ska leverantören åtgärda kopplingen mellan motor och växellåda på 25 rulltrappor. Dessutom har Trafikförvaltningen beställt installation av tillsatsbroms på 65 stycken.

Arbetet väntas vara klart i maj och SL beklagar att det dröjer ytterligare innan samtliga rulltrappor är igång igen.

”Det som tagit mest tid är tillverkning av de nya delarna, därefter ska de kontrolleras, installeras, besiktigas och rulltrappan provköras innan den kan tas i drift igen”, säger Caroline Ottosson, trafikförvaltningens chef, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer