Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målet: Att paddla till alla öar i Stockholms skärgård Foto: Tomas Blideman/SVT

Från Landsort till Arholma – David ska paddla till 5000 öar i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Livet rasade för David Sandberg Hjelm när hans äldsta barn drabbades av en allvarlig ätstörning. Sjukdomen stängde omvärlden och tiden ute och David drömde om att sova på en klippa.

– En del i behandlingen mot ätstörningen var att sätta ord på vad vi längtade efter och ville erövra tillbaka från sjukdomen. Jag bestämde mig för att när livet blir stadigare vill jag paddla mer, se varje del av skärgården, ta mig till varje ö, säger han.

Efter en tuff period då det mesta handlade om sjukdomen började livet sakta återgå till det normala. David Sandberg Hjelm kunde inte släppa tanken på att paddla till varje ö i Stockholms ytterskärgård och i april 2020 rundade han Landsort och startade projektet ”Every single island”.

Målet är att paddla till alla öar i ytterskärgården från Landsort i söder till Arholma i norr.

– För mig handlar det inte om att slå något rekord utan att varje paddeltag mot en ny ö är ett steg i rätt riktning. Att paddla till varje ö är egentligen rätt meningslöst. Det är allt jag lär mig och alla jag får träffa som är grejen, berättar David Sandberg Hjelm.

”Får ta den tid det tar”

Stockholms skärgård vimlar av öar, kobbar och skär. En av de vanligaste frågorna som David Sandberg Hjelm får, är vad som egentligen räknas som en ö?

– I början räknade jag det som en ö om det gick att dra upp kajaken och slå upp ett tält. Nu räknar jag att en ö är större än 1000 kvadratmeter. Det är den definition som används när man gör kategorisering naturtyper.

När han kliver i land på Arholma – troligtvis i höst – har han då paddlat till 5122 öar.

– Det får ta den tid det tar. För mig handlar det mest om att få vara nära havet, säger han.

I videon följer SVT:s reporter med ut på en paddlingstur och David Sandberg Hjelm berättar mer om tankarna bakom projektet.

  • Namnet ”Every Single Island” är lånat av löparen Ricky Gates som sprungit varje gata i flera stora städer som San Francisco och Mexico City, under namnet ”Every Single Street”.
  • Det finns ingen exakt gräns på kartan som skiljer innerskärgården från ytterskärgården. För att ha en gräns att förhålla sig till har David Sandberg Hjelm dragit ett streck på kartan från Landsort i söder till Arholma i norr via de stora fjärdarna på insidan av Utö, Ornö, Nämdö, Runmarö, Möja, Blidö, Rådmansö, Lidö och Idö.
  • För att en ö ska räknas paddlar David Sandberg Hjelm så nära som möjligt. Ibland går han i land men det kan vara farligt att gå riktigt nära om vågorna är för stora eller om det är dimma eller mörker.
  • Du kan följa David Sandberg Hjelms resa på Instagram: @davidsandberghjelm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtäljeredaktionen

Mer i ämnet