Nicholas Ericsson med en full tunna med skräp som två paddlare plockat med sig efter en pladdlingstur. Foto: Oskar Brusén/SVT

Nu har fenomenet pladdling kommit till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Att paddla kajak och samtidigt plocka med sig skräp, pladdling, är en dansk trend som nu nått Stockholm. Aktiviteten erbjuds på flera håll och syftet är att göra Stockholms vatten skräpfritt.

– Eftersom vår verksamhet ligger vid vattnet så känner man nog ett starkare ansvar, säger caféägaren Nicholas Eriksson som erbjuder pladdling.

Utanför Klara Strand café står två gröna kajaker uppställda mot väggen. De är märkta med texten Green Kayaking, vilket är den danska organisation som 2017 först började erbjuda pladdling i Köpenhamn.

Klara Strand café är en av flera distributörer i Stockholm där man kan få låna kajakerna under några timmar helt gratis – i utbyte mot att man plockar med sig skräp under paddelturen.

– Det är väldigt många som är intresserade, och de flesta hittar väldigt mycket skräp. Hinken kommer tillbaka full varannan gång ungefär, säger Nicholas Eriksson, som driver Klara Strand café.

Källsorterar själva

Hittills har man samlat in nästan 100 kilo skräp på Klara Strand café under den dryga månad som man erbjudit pladdning. Och när skräpet lämnas in till Nicholas Ericsson tar han själv hand om det.

– Det som inte är för smått källsorterar vi själva, resten sorteras som brännbart, säger Nicholas Eriksson.

Får ni något ekonomiskt stöd för att ni gör det här?

– Nej, gud nej. Det är privata krafter som städar upp i Stockholms vatten, säger Nicholas Eriksson. 

Se när SVT Stockholm provade på pladdling i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.