Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plast, betong, kakel, klinker och tungmetaller. Anna bor granne med en av platserna utanför Norrtälje där sophanteringsbolaget Think Pink dumpat giftigt avfall. Foto: Tomas Blideman/SVT

Think Pink dumpade giftigt avfall i Norrtälje – på Annas granntomt

Uppdaterad
Publicerad

Grannarna till Think Pinks avfall lever med oron över vad som dumpats alldeles intill deras hus.

– Det känns jätteilla. Det är ju gifter som är här ute, säger Anna som bor granne med en av dumpningsplatserna.

Elva personer står åtalade bakom sophanteringsbolaget NMT Think Pink som misstänks ha grävt ner och dumpat avfall olagligt på ett 20-tal platser i Mellansverige. Anna bor bara 70 meter från en av dumpningsplatserna utanför Norrtälje.

– Det kom lastbilar under två-tre veckor och dumpade avfall i stora hål, berättar Anna.

Think Pink och miljöskandalen

Området där Anna bor utanför Norrtälje är ett naturreservat och strandskyddat område. I avfallet som innehåller betong, asfalt, plast, metall och elkablar hittades framför allt bly, koppar, kvicksilver, krom, zink och arsenik som läckt ut i vattnet. Avfallet innebär en risk för miljön och människors hälsa.

– Det är tungmetaller som bara dumpades 70 meter från vårt hus. Det känns verkligen inte bra, säger Anna. '

Think Pinks vd Bella Nilsson är tillsammans med flera personer åtalad för grovt miljöbrott. Hon har nekat till brott och sagt att hon blivit oskyldigt anklagad.

SVT har sökt markägaren som är åtalad för miljöbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyllade entreprenören Bella Nilsson startade sophanteringsbolaget Think Pink. Men istället för att sortera sopor misstänks nu bolaget för den största miljöskandalen i Sverige. Foto: Youtube/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet