Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmerna av brinnande sopor själva inspelade av åtalade i målet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Åtalade i Think Pink-härvan om provsvar från farlig soptipp: ”Kan vi inte sälja det som råttgift?”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av männen bakom Think Pink-härvan var medvetna om att giftiga ämnen riskerade läcka ut från deras soptippar. SVT har tagit del av gruppchattar mellan de åtalade där de diskuterade hur de ska dölja de problematiska provresultaten.

”Dom vill vi inte visa ngn kan jag säga”, skriver en av männen.

I två mobiltelefoner som polisen beslagtagit från två av de åtalade förekommer en omfattande chatt via appen Whatsapp. Männen i gruppen kallade chatten för ”Skultunas sista mohikaner”. I april 2019 meddelar en av männen att han fått svar från prover tagna vid Think Pinks stora omdiskuterade avfallsdeponi i Skultuna, norr om Västerås.

Efter mannen varnat för att informationen inte får läcka ut svarar en i gruppen: ”Ska vi ha skyddskläder?”

Think Pink och miljöskandalen

Mannen, som arbetat som konsult åt Think Pink, delade då listan med provsvaren. Där framkommer att bland annat halterna av koppar kraftigt överstiger gränsvärdena. Dessutom förekommer ett särskilt cancerogent aromatiskt kolväte 13 gånger över vad som är tillåtet och ytterligare några giftiga så kallade aromatiska kolväten med halter som är 30 gånger mer än tillåtet.

Mobilfilmer visar hur anläggningarna brinner

En i gruppen föreslår då hur man ska ta in ”1 lass blöta massor” för att blanda ut materialet och på så sätt försöka dölja de giftiga ämnena. Sedan diskuterar de olika blandningsvarianter för att testa.

Konsulten avslutar med att svara: ”Jaaa hmmm. Bläää.”

I åklagarens förundersökningsmaterial som SVT tagit del av, finns även ett 20-tal mobilfilmer som Think-Pink-personal tagit från de olika avfallsstationerna. Flera av dem visar hur det brinner på flera anläggningar. Bränder på återvinningsanläggningar och sopstationer är inte ovanliga. Därför är kraven på entreprenörerna höga vad gäller brandsäkerhet, brandskydd och förebyggande av olyckor. Samtidigt visar Think Pinks interna filmer att bränder regelbundet uppstått vid sophanteringsbolagets anläggningar.

Totalt har elva personer åtalats i vad som har beskrivits som den värsta miljöbrottsskandalen i Sverige på 50 år. Samtliga åtalade nekar till brott.

SVT har sökt företrädare för Think Pink utan resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöskandalen med Think Pink på 60 sekunder. Foto: Youtube/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet