Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dumpas soporna i grävda gropar i skogen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Filmerna avslöjar: Så dumpades avfallet i sopskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals ton blandat avfall har dumpats på olika platser runt om i Sverige. Nu klarnar omfattningen av det som beskrivs som den största miljöskandalen i Sveriges historia. Här är filmerna som avslöjar hur det har gått till.

Elva personer har åtalats i Think Pink-härvan som snart ska gå upp i rätten. SVT har tagit del av polisens förundersökning som innehåller mängder av filmer, bilder och chattar.

Avfall tippades i grävda gropar

Filmen ovan visar hur blandat avfall dumpas i en vattenfylld grop. Enligt förhör har minst 25 lastbilar tömts på platsen. ”Man ser att det är sopor i lassen” berättar ett vittne i förhör. Provtagningar visade senare höga halter av kvicksilver.

Think Pink och miljöskandalen

Enormt sopberg i naturområde

Som en del av utredningen har polisens helikopter filmat hur det enorma sopberget breder ut sig i ett naturområde söder om Stockholm. Sophögen i Kagghamra har visat sig innehålla både arsenik, dioxiner och tungmetaller. Flera bränder härjade på platsen som senare fick täckas med sand av Botkyrka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens film från sopberget i Kagghamra. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Misstänkta delar filmer i chattar

Chattar ur polisens förundersökning visar hur flera av de misstänkta skriver om arbetet på avfallsplatsen i Skultuna norr om Västerås. Mängder av filmer och bilder delas som visar hur sopor mals och hur det ryker från avfallshögarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är en av filmerna som delats mellan de misstänkta. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Hundratals personer ska höras

Det är ännu inte klart när domstolsförhandlingen ska börja. 150 personer ska höras under förhandlingen som väntas ta flera veckor. Samtliga misstänkta förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet