Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adrian Imani Herdies och Ryan Caruana om varför de grundade fotbollslaget Johanneshovs FF. Foto: Hashi Ahmed/SVT

De fick nog av våldet – startade unikt fotbollslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter en mörk tid med skjutningar och våld i närområdet kände 15-åriga Adrian Imani Herdies och Ryan Caruana från södra Stockholm att något behövde göras. De startade Johanneshovs FF, fotbollslaget där ingen i klubben är äldre än 16 år.

– Vi vet att många unga killar, som hamnar i kriminaliteten, är duktiga på sport. Så vi vill visa att det finns en annan väg, säger ordföranden Adrian Imani Herdies.

Det är torsdag eftermiddag och mulet när SVT Stockholm är på besök på Johanneshovs FF träning på Enskede IP i södra Stockholm.

Fotbollsklubben grundades i somras av de två vännerna Adrian Imani Herdies och Ryan Caruana, 15 år gamla.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Under 2023 har det inträffat 48 stycken dödskjutningar och 139 sprängdåd i Sverige, enligt statistik från polisen. Och det är just på grund av alla våldsdåd som de båda vännerna kände att något måste göras.

Ingen äldre än 16 år

– Vi kände att med all gängkriminalitet som sker, vill vi skapa något för ungdomar. Vi vet att många unga är duktiga på sport, säger Adrian Imani Herdies.

Till skillnad från många andra föreningar är både spelarna, ansvariga och tränarna inte äldre än 16 år. Men enligt Ryan Caruana är detta bara positivt.

– Det som skiljer oss mot andra föreningar är att vi är alla ungdomar och vi kan förstå och relatera till varandra mycket, säger han.

Starta videon för att höra Adrian och Ryan prata mer om det här, men även en spelare i laget, Nelson Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet