Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nattvandrarna Abdi Omar och Grace Caspers förklarar varför det är viktigt att fler pappor nattvandrar. Följ med på ett pass i Sätra. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Nattvandraren Abdi: Jag vill få med mig fler pappor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en ung kille sköts ihjäl i Sätra centrum i augusti, nattvandrar varje helg en grupp vuxna i Sätra. Föräldern Abdi Omar säger att nattvandringen är betydelsefull, men han efterlyser fler män.

– Vi vill visa ungdomarna att båda föräldrarna är lika viktiga, säger han.

Under 2023 har Sverige hittills drabbats av 48 stycken dödsskjutningar och 139 detonationer, enligt statistik från polisen. I Brottsförebyggandets rådets (Brå) undersökning svarade mer än hälften (53 procent) att de är oroliga över brottsligheten. Och det är en betydande ökning jämfört med 2022 (46 procent).

Nattvandringen i Sätra var tidigare lagd på is, men efter dödsskjutningen i Sätra centrum i augusti startades den på nytt, efter ett initiativ av Grace Caspers.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Jag kände att det fick vara nog. Vi måste börja med oss vuxna, säger hon.

Viktigt med manliga förebilder

Varje fredags- och lördagskväll nattvandrar Grace, Abdi och en grupp vuxna i området. Nästan alla är kvinnor och mammor och det här är något som nattvandraren Abdi Omar ser som problematiskt.

– Jag vill få med fler pappor, men många av dem säger att de är trötta efter jobbet, men en dag i veckan skulle inte skada att nattvandra. Vi måste visa att även pappor är viktiga förebilder, säger han.

Starta videon för att se när Abdi Omar och Grace Caspers, tillsammans med de andra, nattvandrar i Sätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet