Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt som öppettiderna utökas för dig som skrivit under ett avtal är bibliotekarien endast på plats på onsdagseftermiddagar. Hör bibliotekarien Adam Nordbeck och några av besökarna om bemanningen på Spånga bibliotek. Foto: Moa Ferm/SVT

Kritik när bibliotek drar ner på bemanningen

Publicerad

Det ska göra biblioteken mer tillgängliga, men de förändrade öppettiderna får både ris och ros. I Spånga är bibliotekarien bara på plats en eftermiddag i veckan.

– En intressant fråga att ställa sig är, vad är ett bibliotek utan en bibliotekarie, är det kanske bara ett rum med böcker? frågar sig bibliotekarien Adam Nordbeck, på Spånga bibliotek.

”Vi vill göra er uppmärksamma på att det nu finns personal på plats” ljuder ur högtalarna på Spånga bibliotek när klockan slår 12 på onsdagar. En ovanlig signal nu för tiden.

Meröppet kallas det nya pilotprojekt som sedan 1 mars testas på flera bibliotek i Stockholm. Genom att registrera dig får du som är över 18 år tillgång till biblioteket utanför dess öppettider.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Bemannat fem timmar i veckan

På Spånga bibliotek har det lett till en neddragning av bemanningen från 25 till fem timmar i veckan.

– Jag är rädd för att det ska leda till att biblioteket stänger helt, säger Eva-Britt Leander som besöker Spånga bibliotek den enda dagen i veckan det är bemannat.

Detta är ”Meröppet”

Förutom i Spånga har biblioteken i Aspudden, Gubbängen, Luma, Norra Djurgårdsstaden, Sköndal och Telefonplan infört meröppet.

Det innebär att bibliotekens öppettider utökas för dig över 18 år som skrivit under ett avtal. Då kan du komma in med ditt kort och lämna och låna böcker.

Biblioteket i Spånga har meröppet alla dagar 08-21, men är endast bemannat mellan 12-17 på onsdagar.

I Aspudden är biblioteket nu endast bemannat vardagseftermiddagar och Sköndal har likt Spånga endast personal på plats en gång i veckan.

Förändringen görs enligt staden för att Stockholms stadsbibliotek ska uppfylla den nya lagen om återhämtning för medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet