Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när brandmannen Mikael Lund klär på sig kemdykardräkten och hör vad som är ett av de vanligare larmen kopplat till kemiska ämnen. Foto: Ann Sehlin/SVT

De går in vid gaslarm – möt räddningstjänstens kemdykare

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan inträffade två uppmärksammade händelser i Stockholmsområdet med misstanke att gas eller kemiskt ämne läckt ut. Vid båda tillfällena fick räddningstjänsten gå in med så kallade kemdykare – men vilka är de?

Ett kräklarm i ett trapphus i Upplands Väsby och ett misstänkt gaslarm i Säpos lokaler i Solna. Två nyliga händelser som satte räddningstjänstens kemdykare i fokus.

I Farsta arbetar brandmännen Erik Paradis och Mikael Lund. Oftast släcker de bränder men vissa arbetsdagar axlar de även rollen som kemdykare.

– Vår uppgift är att evakuera människor från det farliga området och sedan begränsa utsläppet så att vi inte får till exempel ett stort ammoniakmoln som blåser in över bebyggelse eller en stadsdel, säger Mikael Lund.

Station med högsta säkerhetsnivån

Farsta brandstation är en av få stationer i Stockholmsområdet som har den högsta säkerhetsnivån för att hantera olyckor där kemikalier eller andra farliga ämnen misstänkts ha läckt ut.

Men skyddsdräkten åker inte på speciellt ofta – Erik Paradis uppskattar att de åker ut på kemlarm ungefär femton gånger per år.

Allmänheten har ingen anledning till oro

Enligt Erik är risken för att farliga ämnen ska läcka i ens bostadsområde inte något som allmänheten behöver oroa sig över på daglig basis.

– Ett kemikalieutsläpp eller utsläpp av farliga ämnen kan ju vara jättefarligt. Men de platser där dessa ämnen finns, till exempel i ett industriområde, är ofta inte beläget så att det är bostäder i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.