Så dricker unga på Valborg

Uppdaterad
Publicerad
I dag kommer många ungdomar dricka alkohol för första gången. Vi följde med Fältassistenterna inför valborgsfirandet.

Valborg är den tiden på året då svenskarna samlas kring en majbrasa och välkomnar våren. Men för många ungdomar går Valborg ut på något helt annat.

– Valborg handlar om för många ungdomar att testa alkohol för första gången. Det är en jättestor debutdag och man är inte så gammal. Snittåldern är tretton år, säger fältassistent Matilda Letzén.

Enklare att köpa sprit

Vi följer med fältassistenterna när de jobbar. Under dagen pratar de med ungdomar på stan för att få information om vad som händer ikväll.

En vanlig plats för ungdomar att samlas på under Valborg är på Långholmen vid Hornstull.

Det blir allt enklare för minderåriga att få tag på alkohol. Man ser en förflyttning av langningen. Från att ha ägt rum på bakluckan av en bil till att nu ske genom sociala mediet Instagram.

– Det finns väldigt många Instagram-konton där man lägger ut nummer och bilder på vad man säljer och pris, säger Matilda Letzén.

Niondeklassare dricker mindre än tidigare

Siffror visar dock att niondeklassare dricker mindre än vad de gjort på tiotals år. Men fältassistenterna ser ändå en annan bild av verkligheten.

– Vi som är ute på kvällar ser inte en så stor skillnad från tidigare. Det vi märker är att de dricker mycket mer och starkare saker, som vodka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer