Petra och Marzieh från Afghanistan, Amal från Somalia och Masoumeh från Iran flydde för sina liv. Foto: Kazhal Mohammadi/SVT

De kom som ensamkommande flickor till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under flyktingvågen 2015 sökte över 163 000 människor asyl i Sverige. Knappt en tredjedel av dem var kvinnor som flydde krig och förtryck i hemländerna. Vi har träffat fyra av dem som nu för första gången berättar sin historia.

Vi träffar Petra och Marzieh från Afghanistan, Amal från Somalia och Masoumeh från Iran. De är fyra av totalt 50 000 kvinnor och flickor som flydde 2015 och som nu bor i Sverige.

Genom Ensamkommandes Förbund i Stockholm, träffar de regelbundet andra nyanlända tjejer för att plugga, slipa på cv:n eller bara prata.

Fortfarande rädda – men nu vågar de prata

För SVT beskriver de hur tystnadskulturen förföljt dem till Sverige och att de fortfarande riskerar att bli utstötta och utsatta för hot och våld om de tar av slöjan, klipper håret eller pratar för frispråkigt om sina liv.

– Vi har levt under förtryck och det tar på självförtroendet. Man får svårt att höja sin röst, säger Petra som flydde från Iran till Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.