Aulan i Hagsätra är sedan lördagen ockuperad av personer som vill protestera mot privatiseringen av allmännyttan. Foto: Privat

De ockuperar i protest mot privatisering i Hagsätra

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags ockuperas en aula i Hagsätra av en grupp som kallar sig ”Avprivatisera Hagsätra”. Aulan har omvandlats till en mötesplats där boende i området bjuds in till diskussion.

Hagsätraskolans aula har länge stått tom och nu har initiativet ”Avprivatisera Hagsätra” flyttat in och ockuperat lokalen. Gruppen kallar lokalen för ”Aula för allmänheten” och anordnar aktiviteter och möten för boende i området.

– Vi vill skapa ett utrymme för allmänheten att diskutera privatiseringen av Hagsätra och de hyreshöjningar som kommit efter att den privata värden genomfört renoveringar, säger Sarah som är en av ockupanterna.

Protester mot privatisering i Hagsätra

I aulan hölls på lördagen en fest och då var det många som ville berätta om sina upplevelser.

– Många äldre berättade om hur de fått sina hyror höjda jättemycket och hur svårt det varit. Det har lett till inte minst hemlöshet men också depression, säger Sarah.

Stora hyreshöjningar

2012 sålde, det då borgliga kommunala styret, allmännyttiga bostadsbolaget Svenska bostäder drygt tusen hyreslägenheter i området. Lägenheterna såldes till Ikano bostad.

Hyrorna i området har på vissa håll stigit med så mycket som 63 procent efter renoveringar, något vi tidigare rapporterat om.

Förvaltningschefen på Ikano, Christian Mariager, sa då så här till SVT:

– Idag är det väldigt billigt att bo i de här lägenheterna. När det då är dags för en uppgradering blir det den här stora höjningen och det är väldigt, väldigt olyckligt.

Flygblad fick inte sitta kvar

Ockupanterna har satt upp flygblad om protesterna men de har inte fått sitta kvar, berättar Sarah.

– Ikano som äger Hagsätra centrum har haft anställda där bara för att riva ner våra flygblad. Det är demokratiproblem att vi inte får protestera, säger hon.

Ikanos förvaltningschef i området bekräftar att de tagit ner flygbladen.

– Vi har tagit ner dem eftersom vi vill hålla rent och snyggt. De hade tapetserat hela centrum med affischer och klistermärken, säger fastighetschefen Christian Mariager.

Han tillbakavisar att det skulle handla om budskapet, även om han medger att han i egenskap av förvaltningschef för Ikano inte tycker att budskapet är särskilt kul.

– Det handlar inte alls om budskapet. Det finns två anslagstavlor och där får de självklart sätta upp sina flygblad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot privatisering i Hagsätra

Mer i ämnet