Polisen gick in i aulan på Hagsätraskolan. Foto: SVT

Polisen gick in i aulan i Hagsätra

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 8 på fredagsmorgonen gick polisen in i aulan i Hagsätra i södra Stockholm. Minst tio personer misstänks för olaga intrång. Ockupanterna har befunnit sig i lokalerna sedan i lördags.

Efter att polisen under veckan försökt föra en dialog med ockupanterna utan framgång, valde man att gå in och avhysa personerna.

– De som befann sig inomhus identifierades och hördes, säger Hesam Akbari, polisens presstalesman på platsen. 

Protester mot privatisering i Hagsätra

Ada som bor intill aulan, såg sex polisbilar parkera utanför. Både hon och polisen uppger att stämningen varit lugn.

Motsätter sig höjda hyror

Sedan i lördags har Hagsätraskolans aula varit ockuperad av en grupp som kallar sig Avprivatisera Hagsätra. Anledningen till att gruppen tagit till den drastiska åtgärden är för att de anser att det privata fastighetsbolaget har höjt hyrorna för mycket.

– Polisen har erbjudit personerna i aulan att kunna samlas och framföra sina åsikter på annat sätt. Till exempel att demonstrera, men framför allt att vara på en annan plats än aulan. Vi har inte fått något konkret svar, säger Akbari.

Även kommunpolitiker har agerat länk mellan fastighetsägaren och personerna i lokalen.

Slog polis

Tio-elva personer ska enligt Akbari ha befunnit sig i aulan. Inledningsvis är en kvinna gripen efter att hon ska ha slagit en polis. Personen misstänks för våld mot tjänsteman.

Vad händer härnäst?

– Nu väntar utredning. Olaga intrång kan straffas med böter, vid grovt brott fängelse upp till två år, säger Hesam Akbari.

Under lördagen var det tänkt att ockupanterna skulle hålla en fest i aulan. Rockbandet Audionom som i helgen skulle spela på Peace and love-festivalen har ställt in sin spelning för att kunna medverka på festen i Hagsätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot privatisering i Hagsätra

Mer i ämnet