Eivor har själv drabbats av en kraftig hyreshöjning. Nu är hon med och mobiliserar sig mot hyresvärden. Foto: SVT/Privat

Eivor, 82 stöttar ockupanterna i skolaulan

Uppdaterad
Publicerad

Ockupationen av Hagsätraskolan får nu stöttning av 82-åriga Eivor Wanhala. Hon har själv drabbats av hyreshöjning och tänker nu ansluta sig till ungdomarna för att protestera mot hyresvärden.

Sedan i lördags är Hagsätraskolan aula ockuperad av en grupp som kallar sig Avprivatisera Hagsätra. Anledningen till att gruppen tagit till den drastiska åtgärden är för att de anser att det privata fastighetsbolaget har höjt hyrorna för mycket.

I april rapporterade SVT Nyheter Stockholm om Evor Wanhala och hennes vän som bott i 22 år. De var då mitt uppe i en hyrestvist med sin hyresvärd Ikano.

När nu Hagsätraskolans aula ockuperats ställer sig Eivor Wanhala bakom tilltaget.

– Jag har fått hem ett informationsblad i brevlådan och jag ska på möte ikväll där, säger hon.

Vad tycker du om ockupationen av Hagsätrskolans aula?

– Jag tycker att det är bra. Jag är stolt över ungdomarna.

Men är en ockupation rätt sätt att få sin vilja igenom?

– Ja, det tycker jag nog. Ungdomarna får ju inte vara på torget eller någonstans längre. Det är en krigsförklaring från hyresvärden.

Ikano bemötte kritiken

Under måndagen bemötte Ikano kritiken från ockupanterna.

– Idag är det väldigt billigt att bo i de här lägenheterna. När det då är dags för en uppgradering blir det den här stora höjningen och det är väldigt, väldigt olyckligt, sa förvaltningschefen på Ikano, Christian Mariager då i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.