Foto: Moderaterna i Stockholms stad / Privat / Stockholms stad

Mogert (S): ”Det finns ingen ångerrätt”

Publicerad

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) håller med ockupanterna om att den förra majoriteten gjorde fel i att sälja de allmännyttiga bostäderna i Hagsätra. Men i nuläget finns det inget staden kan göra mot hyreshöjningarna.

– Det var fel att sälja allmännyttan i Hagsätra. Men man kan ju inte tvångsköpa tillbaka lägenheterna, och det finns ingen ångerrätt på en avförsäljning som skedde för fyra-fem år sedan, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Hyreshöjningar på över 50 procent

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M), som mellan 2008 och 2014 var ansvarig för de kommunala bostadsbolagen, tycker att Roger Mogert borde ta ansvar för den egna politiken i stället för att ”klaga på Alliansen”.

– Vill Rogert Mogert verkligen upphöra med att renovera bostäder? För det är renoveringarna som lett till ökade hyror men samtidigt så renoverar den rödgrönrosa majoriteten för närvarande Valla torg där det väntas en hyreshöjning på motsvarande nivåer som i Hagsätra, säger Joakim Larsson.

I området i Hagsätra handlar det om hyreshöjningar på så mycket som 63 procent efter fastighetsbolaget Ikanos renoveringar. Vid Valla torg kommer hyrorna för allmännyttans lägenheter att öka med mellan 34 och 57 procent, enligt Hem och Hyra.

Hoppas ingen gör sig illa i aulan

Även om Roger Mogert håller med ”Avprivatisera Hagsätra” i sak ställer han sig negativ till gruppens tillvägagångssätt – att ockupera Hagsätraskolans gamla aula.

– Det är inget bra sätt att driva politik på. Dels är det inte lagligt, dels är aulan i dåligt skick. Jag hoppas att ingen gör sig illa i den.

Byggnaden är kommunalt ägd. Kan staden komma att vidta åtgärder för att få bort ockupanterna?

– Det vet jag inte. Det är upp till fastighetsägaren Sisab, säger Roger Mogert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot privatisering i Hagsätra

Mer i ämnet