Ann-Katrin Åslund (L) och Torun Boucher (V) var inte överens om de hemlösa pensionärerna i kvällens fullmäktigedebatt. Foto: Stockholms Stad

Debatt i Stockholms stadshus om de hemlösa pensionärerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om att det blir allt fler hemlösa över 65 år i Stockholm stad, debatterades frågan i kommunfullmäktige under måndagskvällen. Liberalerna är kritiska till att det inte finns någon långsiktig boendelösning för de äldre, men enligt Vänsterpartiet är det på gång.

Enligt Liberalerna finns det flera lediga platser på servicehus i staden där de hemlösa äldre skulle kunna flytta in.

– Det är upprörande att det finns så många äldre i Stockholm som inte har någonstans att bo, samtidigt som det finns tomma platser och stängda våningsplan på servicehus runt om i staden, säger Ann-Katrin Åslund (L), gruppledare i äldrenämnden och fullmäktigeledamot.

Flera av de platserna har Arbetsmiljöverket dömt ut enligt Liberalerna, men partiet ser inte det som något problem.

– De här platserna har varit vård- och omsorgsboenden och stängts för att badrummen inte har varit tillräckligt stora för personer med vårdbehov. Men som vanliga bostäder för äldre som inte har de behoven, kan man gott använda platserna till.

Liberalerna vill även se mer långsiktiga lösningar för de äldre hemlösa och bland annat bygga ut antalet äldreboendeplatser.

Foto: SVT

”Vi håller på att ta fram en plan”

Den rödgrönrosa majoriteten hänvisar i nuläget till korttidslösningar, som härbärgen för de äldre. Man har långsiktiga lösningar på gång men vill i nuläget inte berätta för SVT vad det handlar om.

– Jag delar Liberalernas oro för de äldre i hemlöshet men jag delar inte deras kritik för vi gör saker just nu, säger det tillförordnade äldreborgarrådet Torun Boucher(V).

Vad är det ni gör?

– Det ska jag berätta om några veckor. Vi håller på att ta fram en plan som inte är helt färdig och spikad ännu.

Men ni har ju varit i makten i (snart) i fyra år och kan fortfarande inte presentera en lösning för de här personerna. Är inte det inte försent?

- Nej, det är inte försent. Det är lika viktigt om en vecka, som det var för en vecka sedan. Det är klart att vi ska presentera ett förslag och det kommer att bli ett bra förslag, fortsätter Torun Boucher(V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.