Foto: TT

Finansministern lägger ansvaret på kommunerna

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att landets kommuner behöver göra mer för att ta hand om de bostadslösa pensionärerna.
– Rent generellt måste kommuner och landsting ha resurser för att kunna stödja sina invånare, säger hon.

Antalet bostadslösa pensionärer ökar. Pensionärernas riksorganisation, PRO som efterlyser fler platser på äldreboenden får nu medhåll av finansminister Magdalena Andersson (S).

– Ingen person ska hamna i en sådan här situation i Sverige. Därför jobbar ju regeringen på flera områden dels med att ordna flera bostäder, dels med att stärka pensionärernas ekonomiska situation men vi har också ett särskilt riktat stöd till kommunerna för att hjälpa äldre hemlösa, säger hon till SVT.

”Kommunerna behöver göra mer”

Men de hemlösa blir ju allt fler?

– Här behöver kommunerna att steppa upp sitt arbete för att hjälpa akut hemlösa äldre, så att vi inte har äldre som saknar någonstans att sova på natten och stänga sin dörr, säger hon.

Har kommunerna inte skött sitt jobb?

– Här behöver kommunerna göra mer. Regeringens ansvar är att ge ekonomiska förutsättningar, dels med öka bidrag och ett särskilt stöd för att bygga mer. I Stockholm har vi ett särskilt investeringsstöd som man får om man bara bygger med rimliga hyresrätter som man kan hyra med en pension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer