”Väldigt många har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se en ändrad lag som gör det enklare och snabbare att avhysa EU-medborgare från läger runtom i Stockholm. Miljöpartiet menar att det viktigaste är att skaffa sängplatser åt EU-medborgarna innan man avhyser dem.

Nya siffror visar att antalet boplatser med EU-migranter runtom i Stockholm har ökat från 17 till 44 stycken under det senaste året. Nu vill moderaterna i Stockholms stad att regeringen ändrar lagen så att det blir lättare att avhysa de boende från lägren.

– Vi har sett en dramatisk ökning inte bara av antalet EU-medborgare som sover på våra gator utan som också bosätter sig i boplatser runtom i staden. Det har nått till en nivå där vi, och många stockholmare med oss, upplever att någonting måste hända. Då kräver vi tydligare verktyg för kommuner att kunna efterleva och upprätthålla den bra ordningslag och ordningsstadga som finns. Man kan inte bosätta sig var som helst och hur som helst, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

EU-migranter i Stockholm

Vill låta ordningsvakter sköta avhysningar

Idag måste kommunen gå via Kronofogden för att avhysa lägren. Moderaterna menar att det gör det mer byråkratiskt och tar längre tid, och att ordningsvakter och polis borde sköta avhysningarna.

”Jobbar med att ge EU-medborgare en säng”

Miljöpartiets socialborgarråd menar att man i första hand måste hitta andra boende till EU-migranterna, innan de avhyses.

– Det ska inte bli några kåkstäder i Stockholms stad, och det är därför vi jobbar med att ge EU-medborgarna en säng. Vi har jobbat intensivt de senaste månaderna med att fördubbla antalet platser på härbärgen, vi tycker inte att människor ska bo på gator och torg utan att de ska ha rätt till en säng. Det är det första och det snabba som vi jobbar med här och nu, att ändra lagen ser jag inte som någon snabb process, säger Ewa Larsson (MP), tf socialborgarråd.

”Väldigt många har fått nog”

Men Anna König Jerlmyr menar att staden i allt för hög grad accepterat boplatserna.

– Jag ifrågasätter nu att man mer slapphänt möjliggör för de här boplatserna att finnas kvar, för vi har kåkstäder i Stockholm idag, och väldigt många har fått nog, säger Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet