– Grupperingarna som förut syntes överallt är nu gömda tack vare att polisen är här, säger Haji Warsame som nyligen flyttade från Rinkeby men ofta besöker torget. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Delade meningar om polisnärvaron i Järva efter nya stationen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens ökade närvaro har inneburit ett lyft för tryggheten i vardagen, säger de personer SVT pratat med vid Rinkeby torg. Samtidigt väcker den senaste tidens skjutningar kritik kring myndigheternas agerande.

Den 1 september 2020 öppnade polishuset i Rinkeby för allmänheten. Många Järvabor vittnar om att fler poliser syns på gator och torg.

– Man känner sig tryggare, säger Haji Warsame.

Frustrerad efter dubbelmordet

Samtidigt har den senaste tidens skjutningar orsakat kritik mot polisens arbete. Efter att två unga män i 20-årsåldern sköts ihjäl i Tensta i mitten av augusti är Spångabon Jari Lindroos en av många som reagerar starkt.

Han känner sig frustrerad och kräver reaktion från ansvariga myndigheter. Bland annat önskar han högre polisnärvaro på torget i Tensta.

Polisen säger att närvaron i området har förstärkts och uppmanar boende att kontakta polisen vid oro.

”Man måste kunna leva sitt liv som vanligt men vara normalt vaksam och uppmärksam och kontakta polis om man ser något avvikande”, skriver pressekreterare Helena Boström Thomas på Stockholmspolisen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.