Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om den mindre rovmärlan som kan orsaka stora problem. Foto: Joakim Pansar/Länsstyrelsen, Maja Flygt/SVT

”Demonräka” i Albysjön – risk att invasiv art sprids till Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Demonräkor, mördarräkor eller mindre rovmärla, som den egentligen kallas, är en invasiv art som hittat till Albysjön i Botkyka. Nu finns oro över artens spridning.

– Sannolikt kommer den sprida sig till Mälaren och det kommer bli mindre mångfald av smådjur där, säger Ulf Bjelke, Miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken.

Den mindre rovmärlan hittades för första gången i Sverige i mars i den intilliggande Tullingesjön. Den är cirka två centimeter stor, är aggressiv och hotar mångfalden i sjön. Nu har det invasiva kräftdjuret fått ytterligare spridning till Albysjön och det finns stor risk att den snart går att hitta i Mälaren också, något som Dagens nyheter var först med att berätta.

Att stoppa spridningen till Mälaren kommer vara svårt och det finns anledning att vara orolig över vattenlivet, menar Ulf Bjelke.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Vilka andra smådjur kan det nya kräftdjuret tränga undan?

– Till exempel olika insekter, insektslarver och andra kräftor. Det finns många olika arter i Mälaren som kan påverkas negativt.

Nu väntar man på labbresultat för att få reda på mer om rovmärlans ursprung och hur de har hittat hit.

Vad är en mindre rovmärla?

En märlkräfta av pontokaspiskt ursprung, det vill säga från Kaspiska/Svartahavsområdet. Förd till västra Europa med fartygstrafik via kanaler. Arten är aggressiv och kan snabbt påverka livsmiljön, främst djursamhället, där den etablerar sig.

Längd upp till ca 20 mm med gråbrun till orangeröd färg. Lever i stillastående och långsamtflytande vatten. Trivs både i sött och bräckt vatten.

Källa: SLU Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet