Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kärleken övervinner hatet”, säger imam och direktör Mahmoud Khalfi. Hör deltagarna vid jätteprotesten i Stockholm här. Foto: Manu Royer/SVT

Jättedemonstration efter koranbränningar: ”Kärleken vinner mot hatet”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades på Medborgarplatsen under söndagen för att demonstrera mot koranbränningarna i Sverige. Det har inträffat flera uppmärksammade koranbränningar som upprört flera muslimer i olika länder, den senaste inträffade utanför moské i Stockholm.

Islamiska förbundet står bakom motdemonstrationen på Medborgarplatsen och i tillståndsbeviset förväntar man sig 800 till 900 deltagare och cirka 1 000 besökare.

– Arrangören har ansökt om tillstånd och vi har resurser där så de kan genomföra det här, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

”Visa solidaritet”

Enligt SVT:s team på plats var det många personer där och det var en fredlig demonstration.

– Det är cirka 4 000 som har samlats här för att visa solidaritet och för att visa hur man reagerar på ett fredligt och demokratiskt sätt, säger Mahmoud Khalfi, imam och direktör Stockholms moské.

Flera var upprörda och hade en koran med sig.

– De bränner koranen men vi vill inte bränna bibeln eller någon annans tro, vår koran lär oss att vi ska acceptera andras tro, säger Nejah Abdulkadr, som var med och deltog i demonstrationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.