Foto: TT

Demonstration skapar oro i synagogan

Uppdaterad
Publicerad

Judiska församlingen känner stark oro över att Folkets Demonstration håller möte på Raoul Wallenbergs torg samtidigt som församlingen håller gudstjänst.

Stockholms synagoga ligger bara ett stenkast från Raul Wallenbergs torg och Judiska Församlingens generalsekreterare Isak Reichel, känner stark oro inför demonstrationen som sammanfaller med gudstjänsten.

– Vi är oroliga för våra medlemmar. Vi är rädda för att den här demonstrationen ska locka en hel del nynazister, rasister och antisemiter, säger Isak Reichel.

Nybildat nätverk

Det relativt nybildade nätverket Folkets Demonstration har som främsta krav att regeringen ska avgå och utlysa nyval. Övriga krav är mycket luddiga och övergripande formulerade.

Vid tidigare demonstrationer har tidskriften Expo noterat att högerextrema personer från vit-makt-rörelsen och Soldiers of Odin deltagit i möten. Även personer med nazistisk anknytning har setts till och vid möten har även motdemonstrationer ägt rum.

Oroliga gudstjänstbesökare

– Det vi är oroliga för är att många av våra medlemmar, särskilt våra äldre gudstjänstbesökare, kommer att tycka att det här är väldigt obehagligt och att det faktiskt kan finnas en fara för deras säkerhet, säger Judiska Församlingens generalsekreterare Isak Reichel.

Gudstjänstbesökarna bär ofta den judiska mössan kippa, vilket gör dom lätt igenkännliga för demonstranter som just judar.

– Det är inte riktigt värdigt Sverige 2016 att judar ska behöva känna sig rädda och behöva dölja sin identitet, säger Isak Reichel.

Vill att demonstrationstillståndet dras in

Den Judiska församlingen har nu begärt att förvaltningsrätten ska dra tillbaka demonstrationstillståndet på grund av befarad störd ordning. Polisen har idag yttrat sig över yrkandet.

– Vi anser fortfarande att det inte finns någon risk för ordningsstörningar i den omfattningen att man skulle flytta på demonstrationen utan att den kommer att kunna genomföras med den kommendering som vi har, säger polisens kommenderingschef Elisabeth Anestad.

Hon säger att tillstånden regleras av demonstrations – och mötesfriheten som styrs av ordningslagen.

– Enligt ordningslagen måste man söka tillstånd för en demonstration.  Då är det bara de här begränsningarna när det gäller trafik, rikets ordning och säkerhet, sådana störningar som gör att man kan säga nej.

Men Isak Reichel tycker att det är olyckligt att det inte går att dra in demonstrationstillståndet.

– Vi vill inte att den här typen av demonstrationer ska förbjudas. Vi vill bara att de inte ska läggas i anslutning till vår synagoga samtidigt som vi har gudstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.