Rysk politik krympte utställningen

Uppdaterad
Publicerad

Ibland spiller världspolitiken in på mer oväntade platser, som Millesgården. De hade planerat för en stor Chagallutställning, men rysk politik gjorde att nästan alla tavlor som skulle ha visats är kvar i Ryssland.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Innan den här utställningen skulle öppna så tänkte jag att det här skulle bli den största utställningen jag hade jobbat med någonsin under hela min karriär, säger Onita Wass, museichef på Millesgården.

Flera väggar ekar tomma när SVT besöker Millesgården. Utställningen ”Marc Chagall och hans ryska samtid” skulle ha fyllt alla väggar.

Men utställningen som främst byggde på verk som är egendom från Ryssland stoppades. De 40 verk man skulle lånat från Ryska museet nekades exportlicens från ryska kulturministeriet och utställningen fick ställas in med kort varsel.

Ryssland litade inte på Sverige

Kulturministern skrev ett personligt brev till den ryske kulturministern, men det hjälpte inte. Ryssland valde ändå att ställa in utställningen. Ryssland anser inte att Sveriges garantier för att verken inte ska kunna beslagtas eller hållas kvar i landet är tillräckliga.

– Det har inte gått att lösa. När vi till slut insåg att det inte skulle bli en utställning, så var det overkligt att ta in. Vi har lidit en enorm ekonomisk skada i det här. Vi har lagt ut många, många miljoner kronor på en utställning som inte blir av, säger Onita Wass.

Men en liten strimma hopp kom från Europa där åtta målningar fanns i privata samligar. Så en liten del av Marc Chagall nådde ändå fram till Sverige och Millesgården.

– Då kändes det konstigt att ta emot de här fantastiska verken och inte visa dem alls och bara ha dem i ett konstförråd för att sedan skicka tillbaka dem. Då tog vi beslutet att vi trots allt skulle visa de åtta målningarna.

En mycket liten utställning istället

Trots allt så visas från och med lördag och tre veckor fram de åtta tavlorna av Marc Chagall på Millesgården, istället för en stor utställning i fyra månader som det var tänkt från början. Men något mer kultursamarbete med Ryssland väntar de sig inte.

– Rysk konst kommer vi nog inte kunna se så mycket av i framtiden här tror jag. För det har ju visat sig vara svårt att låna in saker från Ryssland. Man ska veta att det finns fantastisk konst i Ryssland.

Marc Chagall

Marc Chagall var en judisk rysk-fransk konstnär, född 1887 i dåvarande Ryssland, nu Vitryssland. Han ses som en av den moderna konstens förgrundsgestalter. Han var verksam som målare och grafiker och inspirerad av expressionism, kubism och futurism. Han avled 1985.

Källa: Wikipedia, Bukowskis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.