”Det är att straffa barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Connie Mauritzon tror att hon kommer behöva säga upp sig från sitt jobb om möjligheten till nattis i hemmet försvinner.

Connie Mauritzon är en ensamstående mamma som jobbar nattskift i vården. Därför har hon barnomsorg med personal i hemmet på natten när dottern sover, så kallat nattis.

Hittills har det varit valfritt att ha det i hemmet eller i exempelvis en förskolas lokaler, men snart är hemmet inte längre ett alternativ, något som får stora konsekvenser för Connie och hennes barn.

”Både barn och föräldrar straffas”

Connie menar att reglerna är krångliga, ansökningsprocessen är byråkratisk och att med de nya reglerna skulle hennes tolvåriga dotter vara hemma två timmar om dagen innan hon måste lämnas på fritids igen.

– Det är som att straffa barnen för att de lever med en förälder. Och även straffa föräldrarna, den enda tryggheten som barnen har är sitt hem. Då ska de först gå i skolan och på fritids och sen ska de även behöva sova i en fritidslokal istället för att sova hemma i sitt eget hem med en skötare som de är vana vid. Så när ska hon vara hemma i sin hemmamiljö, frågar sig Connie Mauritzon.

Men det finns andra kommuner som har gemensamma lokaler, varför skulle det inte fungera här, menar du?

Vi har inte fått någon konkret information om hur det ska gå till, när jag frågar om vilka som ska ta hand om barnen så vet de inte det, de kan inte heller svara på var lokalerna kommer att vara, och vi har knappt fått någon information om inskolningsprocessen. Vi fick flygblad i april om att ett möte skulle äga rum i mars. Det här är dåligt skött, säger Connie Mauritzon.

”Jag kommer behöva säga upp mig”

Connie Mauritzon säger att hon inte tagit jobbet inom psykvården som innebär nattskift om hon inte hade haft omsorg i hemmet. Efter sommaren vet hon inte hur hon ska göra med sin dotter men hon tänker inte lämna henne på nattis.

– Jag kommer nog behöva säga upp mig från jobbet. Jag kommer aldrig att lämna ifrån mig henne, det skulle förstöra hela hennes självkänsla. Så att nej, det kommer jag inte att göra, säger Connie Mauritzon.

Är det inte lättare att bara byta jobb?

– Jag jobbar inom sjukvården, det är öppet dygnet runt. Om alla sjuksköterskor, mentalskötare och undersköterskor skulle börja jobba måndag-fredag 07:00-17:00 då skulle allmänheten inte kunna söka vård under natten.

Vad ska du göra nu?

– Jag får gå på A-kassa då tills jag hittar ett annat jobb som är 8-17. Jag tror att fler föräldrar kommer bli arbetslösa eftersom ingen vill lämna sitt barn 20 timmar om dagen på en fritidsgård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.