Ikea nobbar Söderstaden – men letar efter ny plats

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms stad och Ikea har beslutat att inte gå vidare i utredningen av ett varuhus i Söderstaden. Ikea var inte nöjt med placeringen av den nya tunnelbanestationen i området, men företaget vill fortfarande ha ett stadsnära varuhus och letar nu efter andra platser.

– Det är en svår plats och i slutändan kom vi fram till att det vi behöver och det Ikea behöver inte går att förena där, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Ikeas främsta problem med planerna är att det skulle ta för lång tid att få varuhuset på plats i Söderstaden och att den planerade tunnelbanestationen i Slakthusområdet ligger för långt bort.

– Vi behöver komma närmare våra kunder lite snabbare. Vi har också en ambition att man ska kunna ta sig till vårt varuhus på ett hållbart sätt. För att ekvationen ska gå ihop behövs en station i direkt anslutning till entrén, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea Sverige.

Letar ny plats

Men Ikea har inte lagt ned planerna på att bygga ett nytt varuhus i närheten av centrala Stockholm. Företaget ser nu över alternativa platser.

– Det finns inga detaljer i dag, men vi har ett hårt tryck på våra varuhus i Stockholmsområdet och vi vill komma närmare våra kunder, säger Anna Pilkrona Godden.

– Vi ser fram emot en fortsatt dialog med Ikea kring nya alternativ. Det finns en kunskap och en vilja hos Ikea att hitta lösningar i centrala delar av Stockholm, säger Roger Mogert.

Har de slopade planerna något att göra med protesterna från boende i närheten?

– Egentligen inte, men självklart har både vi och Ikea velat hantera de saker som de boende varit oroade för, det vill säga trafiken, parkeringen och hur den nya byggnationen möter den gamla. Det är klart att det är faktorer som bidrar till att vi väljer att inte gå vidare, säger Roger Mogert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer