Det dödliga våldet ökar i Stockholm, i Skärholmen i februari 2017 sköts en man till döds. Foto: Stefan Johansson

Det dödliga våldet har dubblerats på bara ett år

Uppdaterad
Publicerad

I Region Stockholm var det dubbelt så många fall av dödligt våld under 2017 som året innan. Det visar en ny rapport från Brå.

Det dödliga våldet har ökat i hela Sverige, antalet fall år 2017 var det högsta sedan Brottsförebyggande rådet (Brå) började ta fram sådan statistik 2002. 113 personer föll offer för dödligt våld i fjol, en ökning med 7 fall jämfört med året före.

Cirka 75 procent av fallen skedde i storstadsregionerna, och den största ökningen står Region Stockholm för. (Brå:s statistik redovisas per polisregion, i Region Stockholm ingår Stockholms län men även Gotland.)

I Stockholmsregionen har det dödliga våldet i princip fördubblats på ett år, från 26 till 50 konstaterade fall. Till de fallen räknas de fem personer som föll offer för terrordådet på Drottninggatan.

Flest dödliga skottlossningar

Stockholm står också för flest dödliga skottlossningar i landet, och siffrorna visar att sedan Brå började redovisa det dödliga våldet med skjutvapen har det ökat kraftigt, från fyra fall till 19.

Sett till antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare var Stockholmsområdet det farligaste med landets högsta nivå: 2,1 fall per 100 000 invånare jämfört med riksgenomsnittet på 1,1 fall.

Med dödligt våld avses mord, dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer