Anna Öhman på Länsstyrelsen påminner om några av de saker som är strömberoende, som du kanske inte tänkt på. Foto: SVT

Detta slutar fungera när elen går

Publicerad

Telefonnummer i mobilen, bensinpumpar, kontant- och kortbetalningar. Det är mycket som vi kanske inte tänker på som slutar fungera vid ett längre elavbrott.
– Allt påverkas vid ett elavbrott. I stort sett alla våra system bygger på att vi har ström, säger Anna Öhman, handläggare på krisberedskap och civilförsvar på länsstyrelsen i Stockholm.

Beroende på bland annat väder och förutsättningar börjar man verkligen känna av ett elavbrott efter ett dygn, enligt Anna Öhman. Kanske har apparater laddat ur, man blir varse att man inte har en radio att lyssna på eller så är varmvattnet slut.

Men förutom de rekommenderade förberedelserna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som vatten, mat och batterier så kan grannar vara en underskattad hjälp.

– Människor tenderar att hjälpa varandra mer i kriser. Därför säger man att har man bra kontakt med sina grannar, så är det den bästa förberedelsen, säger Anna Öhman.

I videon ovan påminner Anna Öhman från länsstyrelsen om några av de saker som är strömberoende – som du kanske inte tänkt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet