Gärmund Sandberg, ordförande Gymnastikförbundet Öst, varnar för bristen på idrottshallar. Foto: TT och SVT

Brist på idrottsanläggningar i Stockholm: ”Det kommer att bli en hälsofråga”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har minst antal idrottsanläggningar per 100 000 invånare i hela Sverige. Något som kan påverka både idrottsresultaten och folkhälsan enligt företrädare för idrottsrörelsen.

– Vi kommer definitivt att se att det blir en hälsofråga – på negativt sätt – att bo i Stockholm, säger Gärmund Sandberg ordförande för Gymnastikförbundet Öst.

Intresset för att träna gymnastik har stadigt ökat de senaste åren. Runt 5 000 barn i Stockholmsregionen inklusive Gotland står just nu i kö för att börja träna. Men bristen på hallar sätter stopp för planerna.

– Det gäller alla storstäder, man bygger nya bostäder men inga idrottshallar. Politikerna har missat lite i planeringen där, säger Gärmund Sandberg som är ordförande för Gymnastikförbundet Öst.

Hallbrist i Stockholm
Gärmund Sandberg, ordförande Gymnastikförbundet Öst, har just besökt den nya gymnastikhallen i Mälarhöjden. Foto: Pia Heick/SVT

Påverkar resultaten

Hammarbygymnasterna, med 1 500 aktiva medlemmar och 1 200 barn i kö, befarar att hallbristen leder till sämre resultat för gymnasterna i Stockholmsregionen.

– Det är klart att det påverkar din utveckling om du får börja träna på riktiga redskap redan när du är sju år jämfört med när du fyllt elva, säger Helen Åkerman som är ordförande för Hammarbygymnasterna.

Effekter på folkhälsan

Bristen på hallar – och därmed träningsmöjligheter – är ett akut problem även för andra idrotter. Stockholm har det minsta antalet idrottsanläggningar per 100 000 invånare i hela Sverige.

– Vi kommer definitivt att se att det blir en hälsofråga – på negativt sätt – att bo i Stockholm om expansionen fortsätter på samma sätt som tidigare. Man bör ha en hall ”mitt i byn” för att integrera alla samhällsmedborgare i gymnastik och idrott, säger Gärmund Sandberg.

Antal idrottsanläggningar per 100 000 invånare:

• Stockholm: 13

• Malmö: 25

• Göteborg: 29

De kategorier som ingår i jämförelsen är elvamannaplaner för fotboll, idrottshallar, ishallar och ridhus.

Källa: Kommun- och landstingsdatabasen (siffror för 2017)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallbrist i Stockholm

Mer i ämnet