Anders Lago, ordförande för HSB och före detta kommunalråd i Södertälje. Foto: SVT

”Det krävs en social bostadspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs en ny social bostadspolitik för att komma till rätta med den växande trångboddheten i framför allt miljonprogramsområden. Det menar Anders Lago, tidigare kommunalråd i Södertälje och numera ordförande i HSB.

Södertälje är en av de kommuner som tagit emot flest nyanlända i Sverige. Under sina tolv år som kommunalråd där såg Anders Lago trångboddheten på nära håll.

– Vi såg exempel där det kanske var 15-20 personer som bodde i en lägenhet. Jag mötte barn under Irakkrigen som ville vara i skolan under loven för att det var så trångt hemma. Där fick man sitta still på en stol, men i skolan fanns det lite mer utrymme, säger Anders Lago och fortsätter:

– Jag såg madrasshögarna växa i fönstren, framför allt i Hovsjö, och vi är snart där igen.

Var tredje hushåll trångbott

I storstädernas miljonprogramsområden är i dag var tredje hushåll trångbott och siffran spås öka ytterligare. Statistik visar att 75 procent av de nyanlända flyttar till storstädernas miljonprogramsområden inom fem år efter att de kommit till Sverige.

– Effekterna blir att man klarar sig sämre i skolan. Många ungdomar lever sina liv i trappuppgångar och på köpcentran, faktiskt lite på grund av att det är trångt och trist hemma.

Vad kan man göra?

– Det krävs en social bostadspolitik. Det har inte vi haft på många år, säger Anders Lago.

Öppna upp för unga, studenter och nyanlända

Målet är att unga, studenter och nyanlända ska ha en chans att ta sig in på bostadsmarknaden, vilket minst sagt är en utmaning när priserna på bostadsrätter når nya rekordnivåer, kön till bostadsförmedlingen är längre än någonsin och en nyproducerad etta kostar 8.000 kronor i månaden.

– Det krävs höjda bostadsbidrag och kanske stöd till bosparande för att få möjlighet att äga en lägenhet. Det byggs en hel del i dag, men de som saknar bostad har inte råd att efterfråga dem, säger Anders Lago och tillägger:

– Jag tror att vi kommer att ha en konstig situation med tomma lägenheter om några år, och samtidigt ha människor som har en urusel bostadsstandard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.