Cem Celepli Atci och Roza Azimi förklarar hur appen fungerar och varför de tror att majoriteten av användarna är killar. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Digital kuratortjänst ska ge stöd åt skolelever som mår dåligt

Publicerad

Den senaste undersökningen bland Stockholms elever visar att den psykiska ohälsan ökar. Nu hoppas skaparna till en app att fler skolelever ska få stöd genom deras digitala kuratortjänst, samtidigt som skolans egna kuratorer får avlastning.

Allt började med en undersökning bland ungdomar och behandlingsarbetare om vad som gör skillnad i ungdomarnas liv. Den gemensamma faktorn var att alla vill ha vardagliga dialoger. Samtidigt spenderar många ungdomar en stor del av sin tid på sociala medier. Så kom idén om en chatt-app till.

– Vi vill att barnen och ungdomarna själva ska kunna relatera till platsen de söker hjälp på så att det blir mer naturligt, säger en av grundarna Roza Azimi.

Psykiska ohälsan ökar

Vartannat år genomför Stockholms stad den så kallade Stockholmsenkäten. Där får ungdomar svara på frågor inom olika områden varav ett är psykisk ohälsa. Den senaste undersökningen visar att den psykiska ohälsan ökar.

Folkhälsomyndigheten lyfter skolstress och oro att få arbete i framtiden som två faktorer till ökningen.

Högre tryck på skolkuratorer

Att fler unga mår psykiskt dåligt innebär ett högre tryck för skolkuratorer. En av de viktigaste uppgifterna för elevhälsan är att arbeta förebyggande men en stor del av arbetstiden går ofta åt till att hantera akuta ärenden.

I en undersökning av Akademikerförbundet SSR uppger två av tre skolkuratorer att de inte hinner med det förebyggande arbetet. Genom att elever istället kan använda sig utav en chatt ges ett större utrymme för skolkuratorn att fokusera på just det.

Så fungerar det

Snaptive är en digital kuratortjänst som tillhandahåller utbildade kuratorer som erbjuder samtalsstöd och professionell rådgivning.

Användaren registrerar sig med en kod och sedan är det bara att börja chatta. Kuratorerna finns tillgängliga mellan klockan 07.00-02.00 och svarar inom 30 minuter.

Kuratorn markerar sedan vilka ämnen som berörts i samtalet med eleven och datan sammanställs och skickas vidare till respektive skola. Det blir ett verktyg för vilka frågor elevhälsan ska jobba med.

Den digitala kuratortjänsten används i dag på tre skolor i Stockholm och finns även tillgänglig inom andra verksamheter inom välfärden.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818 alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.