Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör brottsförebyggande strateg och väsbyborna tycka till om nya mobila väktarna Foto: SVT

Direktnummer till väktare ska öka tryggheten i Upplands Väsby

Uppdaterad
Publicerad

Stationsområdet i Uppland Väsby har pekats ut som ett otryggt område med misshandel och droghandel. Från och med idag kan kommuninvånarna ringa ett direktnummer till mobila väktare om de upplever otrygghet med personer på någon plats i kommunen.
Bevakningscentralen ska då göra en bedömning om väktarna ska åka till platsen.

I ett steg för att öka tryggheten inrättar nu Upplands Väsby kommun en ny tjänst med ett direktnummer till mobila väktare. Från och med den här veckan kan Väsbybor direkt ringa till väktare ifall de känner sig otrygga.

Numret kommer att vara aktivt mellan klockan 18.00 – 02.00 veckans alla dagar.

–Kommuninvånarna kan ringa vårt bevakningsbolags larmcentral och de får avgöra om de mobila väktarna ska åka ut eller ifall det är polisen som ska åka, säger Emma Rauf-Otworowski som är brottsförebyggande strateg i Upplands-Väsby.

”Väsbyappen” uppdateras

Stationsområdet i Upplands Väsby är den plats som upplevs som mest otrygg enligt den medborgarundersökning som gjordes i kommunen sommaren 2018. Kommunen har installerat övervakningskameror på Stationen och där finns även ordningsvakter. Tanken med de mobila väktarna är att de i första hand ska åka till andra platser i kommunen där ordningsvakter inte patrullerar. Direktnumret till mobila väktare är en del av planen för att öka tryggheten i Upplands Väsby.  Samtidigt kommer även ”Väsbyappen” att uppdateras med snabbval till mobila väktare och larmfunktioner.

Kommunen har inspirerats av Sigtuna kommun som har ett liknande system. De två mobila väktartjänsterna är en permanent lösning.

Hör Brottsförebyggande strategen Emma Rauf-Otworowski mer i klippet ovan.

Mobila väktare i Upplands Väsby och telefonnummer

Visa

Telefonnummer till mobila väktarna: 08-590 974 00

De mobila väktarna går att ringa kl 18.00-02.00 alla dagar i veckan.

Vid pågående brott eller i nödsituation ska man som vanligt alltid ringa 112.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer