I april i år skadades flera personer i ett bråk vid Stationområdet. Foto: Marco Blomberg/Arkivbild

Efter bråk och droghandel i Upplands Väsby – kameraövervakning permanentas

Publicerad

Efter flera fall av misshandel, klotter, skadegörelse och narkotikabruk gavs polisen tillstånd till en tidsbegränsad kameraövervakning vid stationsområdet. Men nu har Datainspektionen gett Upplands Väsby kommun tillstånd att göra övervakningen permanent.
– Alla ska kunna känna sig säkra i kommunen oavsett plats och tid på dygnet, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförare.

Polisen hade i våras en tidsbegränsad kamerabevakning på 90 dagar, men det nya tillståndet från Datainspektionen gäller tillsvidare.

I sin ansökan till Datainspektionen redogjorde kommunen för en rad anmälda brott mellan 15 januari 2016 och 3 juni 2018. Bara i det aktuella området anmäldes 112 olika brott.

I februari i år drabbade omkring 50 ungdomar, vissa maskerade, samman med polis vid tågstationen i Väsby. Polisen grep tre personer för våldsamt motstånd.

– Självklart är det viktigt att värna Väsbybornas integritet, men efter de incidenter som varit tror jag att det finns en förståelse hos allmänheten för att vi vidtagit dessa åtgärder, säger Oskar Weinmar (M).

Under hösten beräknas kameraövervakningen komma igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer