• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
89-åriga Gisela Odéen hade önskat mer kontakt med grannarna för att känna sig mindre ensam.

Äldre känner oro över att dö ensamma – Gisela, 89: ”Har ingen kontakt med grannarna”

Publicerad

Många äldre känner oro över att bli bortglömda och dö i sin ensamhet. Stockholmspolisen åker årligen på cirka 240 dödsfall varav en fjärdedel har legat döda i över en månad, utan att någon saknat dem. Föreningen ”Äldrekontakt” blev 89-åriga Giselas räddning mot ensamheten.

Det är inte ovanligt att äldre människor i brist på anhöriga och ett socialt nätverk blir isolerade från omvärlden. Ofrivillig ensamhet drabbar särskilt äldre i större städer och det kan det få tragiska följder.

Senast i måndags hittades en avliden man av polisen i en lägenhet på Södermalm. Han tros ha legat död i över tre år.

– I detta fallet handlar det om att han är ensam, har inga barn och har alla räkningar på autogiro. Då kan det tyvärr gå såpass långt, säger Mats Kemi, dödsfallshandläggare vid polisen i Stockholm.

Ca 60 personer om året ligger döda länge i Stockholm

Varje år åker Stockholmspolisen på cirka 240 dödsfall varav en fjärdedel har legat döda i över en månad, utan att någon saknat dem.

– Oftast upptäcks det, i de här fallen då personen har legat död under en längre tid, genom lukt i trapphuset eller så hittar hemtjänst dem. Det är det allra vanligaste, säger Mats Kemi.

Önskar att grannarna var mer nyfikna

89-åriga Gisela är en av många äldre i Stockholm som bor ensam. Hon har sällan någon kontakt med grannarna i lägenhetshuset på Östermalm där hon bor.

– Jag har inte haft någon kontakt med grannarna på de senare åren. Man skulle ju önska att människorna vore mer nyfikna på varandra. Jag skulle gärna vilja veta mer om grannarna. Var och en är så väldigt stressade nu för tiden, säger Gisela.

Äldrekontakt vill bryta ensamheten

För några år sedan hittade Gisela föreningen Äldrekontakt, som samordnar möten mellan äldre personer i deras närområden med hjälp av volontärer. De hjälper till med skjuts, fika och planering.

– Istället för att du sitter ensam i din lägenhet och längtar efter någon att prata med så hjälper vi dig att träffa personer i samma situation, säger Therese Gyll, verksamhetschef på Äldrekontakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamhet i Stockholm

Mer i ämnet