Lennart Avellán-Hultman hittades drunknad i en isränna vid Söderby brygga vid Muskö i Haninge kommun. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Döde skridskoåkarens familj: Någon måste ta sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad
I januari 2016 drunknade 68-årige Lennart Avellan-Hultman efter att ha ramlat i en isränna under en skridskotur. Rännan bröts några timmar tidigare upp av Försvarsmakten, som i strid med riktlinjerna inte informerade om det i förväg. Trots detta har förundersökningen nu lagts ned.
– För mig är det viktigt att någon blir skyldig till att ha brustit i rapporteringen, säger hustrun Eva Avellan-Hultman.

Två år har gått sedan Lennart Avellan-Hultman gav sig ut på en skridskotur från Söderby brygga vid Muskö i Haninge kommun. Morgonen därpå hittades han drunknad i en isränna – en skåra i isen som bryts upp för båttrafik.

Några timmar tidigare hade en boende i området sett hur en av marinens båtar kört förbi, men inte sett någon isränna. Konfunderad gick han ut på isen och fann att rännan täckts över av ett lager av små isbitar, vilket gjorde den mycket svår att se.

– Han går ut och tittar, eftersom han vet att rännan finns. Sedan tar han upp telefonen och anmäler den, det är ju en dödsfälla, säger Lennarts hustru Eva Avellan-Hultman till SVT Nyheter.

Rutinerad skridskoåkare

Enligt riktlinjerna ska försvaret informera om brytningar av isrännor 24 timmar i förväg. Denna gång gick informationen inte ut förrän sex timmar efter brytningen.

– När varningen gick ut var Lennart redan död, säger Lennarts bror Lars Avellan till SVT Nyheter.

Han beskriver brodern som en rutinerad skridskoåkare.

– Han gjorde alltid minutiösa förberedelser inför turerna. Han satt kvällen innan och pluggade på, tittade på GPS-spår hur andra åkt och kollade alla rapporter. Men det fanns ingen information, så han kände sig helt trygg med att åka där.

Nedlagd förundersökning

Lennarts fru och syskon har nu kämpat i två år för att få någon att ta ansvar för hans död. För bara några dagar sedan lade åklagaren ned förundersökningen om brott mot ordningslagen och vållande till annans död.

Åklagaren hänvisar till att någon skyldighet att informera allmänheten inom en viss tid inte fanns, och att det inte går att bevisa att Lennart dog av att ramla i rännan.

– För mig är det viktigt att någon blir skyldig till att ha brustit i att rapportera 24 timmar innan, som man skulle ha gjort. Det är ju det som är orsaken till att han ramlat i, säger Eva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer