Sedan december har polisen frihetsberövat sex till tio personer. Foto: TT

”Dödspatrullen” försvagad efter polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra huvudpersoner i den så kallade ”Dödspatrullen” har lämnat landet, enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm. Övriga tre sitter häktade sedan några veckor tillbaka, enligt poliskällor.

– Vi har haft en intensiv polisinsats den senaste månaden vilket inneburit att grupperingen blivit kraftig försvagad och deras möjligheter att begå brott har försämrats, säger Stephan Kiernan kommissarie i polisområde Nord.

Grupperingen som bland många Järvabor kallas ”Dödspatrullen” består av en kärna med fyra unga män i 20-årsåldern, med flera anhängare, som sedan tidigare misstänks för ett flertal mord.

Tre personer sitter häktade sedan flera veckor tillbaka, två misstänkta för grovt narkotikabrott och en för vapenbrott, enligt polisen. Och enligt anonyma poliskällor handlar det om tre huvudpersoner i nätverket och den fjärde huvudpersonen har lämnat landet.

Stor polisinsats

Sedan december 2017 har polisen i norra Stockholm frihetsberövat sex till tio personer ur den kriminella miljön, flera av dem kopplade till gängkonflikterna på Järvafältet.

Enligt Stephan Kiernan handlar det om narkotika, vapen och våldsbrott, men då flera av brotten är under utredning vill han inte gå in i detalj.

– Låser man in flera personer från en gruppering blir deras förmåga att begå brott sämre och gatubilden förbättras. Men det finns fortfarande flera andra grupperingar och personer som vill ta den platsen. Det här kommer inte ta slut nästa vecka utan det här är ett långsiktigt arbete för polisen, säger han.

Igår kväll greps ytterligare en person på Arlanda som misstänks vara kopplad till ”Dödspatrullen” men polisen vill inte berätta något mer om det gripandet.

Har stärkt annan gruppering

Frånvaron av huvudpersonerna i ”Dödspatrullen” har, enligt källor med insyn i den kriminella världen, stärkt en annan gruppering i Järva-området som i folkmun kallas för ”Shottaz”.

– Nu är det de som är starkast i Järva och de känner inte längre något större hot från ”Dödspatrullen”, säger källan till SVT Stockholm.

Så sent som i dag frihetsberövades ett antal personer vid en dramatisk polisinsats på Kungsholmen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har gripandet kopplingar till det gängkrig som ”Dödspatrullen” är inblandade i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.