En 24-årig man misstänks för ett uppmärksammat mord i Uppsala 2017, där gärningsmännen bar vita overaller. Han har tidigare varit häktad misstänkt för mordet. Foto: Polisen/Övervakningsbilder

Ledare för Dödspatrullen häktad för flera mord

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man – som tillhör ledarskiktet i Dödspatrullen i Rinkeby – har häktats på sannolika skäl i sin utevaro för ett flertal grova brott. Han är häktad misstänkt för två mord, ett fall av stämpling till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, flera grova vapenbrott och försök till rån. Mannen sitter sedan drygt ett år häktad i Spanien misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och kommer att begäras utlämnad.

– Det finns omständigheter som gör att vi nu gått in med en häktningsframställan i hans utevaro, säger Olof Calmvik, som är senior åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.

Operationen är enligt åklagaren i ett tidigt skede i ett större ärende och han kan inte gå in på flera detaljer, säger han till SVT Stockholm.

Ett av morden handlar om en avrättning i Uppsala då två personer sköt ihjäl en man utanför en restaurang i 1 april 2017. Ett annat är ett mord i friluftsområdet Görveln i Järfälla kommun, som ska ha skett i maj samma år.

Varit misstänkt tidigare

Flera personer har tidigare varit misstänkta för inblandning i dödsskjutningen i Uppsala, där två personer iklädda vita overaller sköt ihjäl en man i 40-årsåldern. Däribland den nu misstänkte 24-åringen, som satt häktad misstänkt för mordet under drygt två veckor hösten 2017.

Mannens DNA återfanns på det misstänkta mordvapnet, men själv nekade han till brott och släpptes senare i brist på bevis.

Utpekad gängledare

Den misstänkte 24-åringen är en av de ursprungliga ledargestalterna i det kriminella gänget Dödspatrullen. Två av de andra ledarna är dömda till långa fängelsestraff för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha köpt ett stort parti amfetamin. Även den nu mordmisstänkte 24-åringen stod åtalad i samma mål, men han frikändes från misstanken om synnerligen grovt narkotikabrott.

Den fjärde ledargestalten dömdes i somras till livstids fängelse för ett uppmärksammat dubbelmord i Danmark.

Åklagaren vill inte svara på frågan om flera av ledargestalterna i Dödspatrullen kommer att begäras häktade för samma brott som 24-åringen. Olof Calmvik vill heller inte svara på om bevisningen bygger på uppgifter från något av de krypteringsverktyg som knäckts av polis det senaste året.

Fakta

Här är brotten 24-åringen misstänks för

Här är samtliga brott som nämns i äklagarens häktningsframställan:

  • Mord och grovt vapenbrott i Uppsala, 1 april 2017
  • Mord och grovt vapenbrott i Järfälla, 21 maj 2017
  • Två fall av stämpling till mord
  • Försök till mord i Järfälla, april 2020
  • Försök till mord i Bandhagen, maj 2020
  • Synnerligen grov narkotikasmuggling, 2020
  • Grovt vapenbrott, maj 2020
  • Försök till rån, april 2020
  • Grovt penningtvättsbrott, 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.