Två personer sköts ihjäl i en bil i Kista i mars i år. Foto: TT

Dödsskjutningarna ökar i Stockholm men minskar i Göteborg

Publicerad

Fram till mitten av december har 40 personer skjutits ihjäl i Sverige i år i samband med 306 skjutningar. I Stockholm har antalet dödsskjutningar nästan fördubblats jämfört med förra året medan de minskat i Göteborg.
– I dag skjuter man mer urskillningslöst, säger Patrik Hertzman på Nationellt forensiskt centrum.

Det är lunchtid i Bromma i västra Stockholm måndagen den 20 november. På Bällstavägen jagar en bil en annan bil. Den förföljande bilen skjuter ett stort antal skott under jakten, som pågår under en längre sträcka av vägen.

När jakten är över är även livet över för en gängmedlem i 30-årsåldern som satt i den jagade bilen.

”I dag skjuter man mer urskillningslöst”

Mordet är bara ett i en lång rad av dödsskjutningar i Stockholmsområdet i år. Fram till mitten av december i år har 18 personer skjutits ihjäl i samband med 110 skjutningar i polisregion Stockholm. Det är en ökning jämfört med 2016 då 10 personer sköts ihjäl.

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum.

För att få ner antalet skjutningar genomför polisen i Stockholm bland annat en riktad insats mot illegala vapen. Man spanar även på internet och darknet för att upptäcka handel med illegala vapen.

Nedgång i Göteborg

I Göteborg och polisområde Väst har skjutningarna däremot gått ner i år. Under årets första elva och en halv månader har fyra personer dödats i samband med 36 skjutningar i Storgöteborg, medan sex personer sköts ihjäl under 2016.

Polisens recept har varit punktmarkering av gängkriminella, samarbete med Göteborgs stad och dialog med boende i områden som varit drabbade av skjutningar.

– Vi håller örat mot rälsen för att få bort bort personer med ett stort våldskapital. Inte bara gå på brott som ger långa fängelsestraff utan även de som kanske ger två månader. Ju fler vi kan plocka bort ju fler insatser kan vi göra för att inte fler ska rekryteras, säger Emmelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg.

Så många skjutningar har skett i Stockholm och Göteborg

Visa

Polisregion Stockholm

           Skjutningar     Dödade

2013          90                  7  

2014          88                10

2015          97                11

2016        119                10

2017        110                18     (t.o.m. 13 december)

Storgöteborg

           Skjutningar     Dödade

2013          56                  8

2014          52                  4

2015          32                  7

2016          39                  6

2017          36                  4     (t.o.m. 13 december)

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer