Emmelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg, menar att polisen måste tro på det arbete de gör. Foto: SVT/TT

Därför har skottlossningarna minskat i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete och dialog förutom punktmarkering av gängkriminella tror polisen kan ligga bakom trenden med betydligt färre skottlossningar i Göteborg.

– Vi vill tro att det beror på vårt långsiktiga arbete, säger Emmelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg.

Enligt en rapport från Göteborgs stad har skjutningarna halverats i år jämfört med året innan. Enligt biträdande polisområdeschefen Emmelie Kullmyr är av anledningen till minskningen ett långsiktigt arbete tillsammans med staden.

– Vi har samlat all kraft inom polisen region Väst och de resurser som finns inom staden för att få bort de här orosmomenten.

Skottlossningar i Göteborg

– Samtidigt är det viktigt att poängtera att det är en ögonblicksbild och en situation som vi tack och lov nu har i Göteborg.

Dialog med invånare

Bland annat har polisen inte bara jobbat med egen underrättelse för att få fram lokala lägesbilder. Företagare, boende och busschaufförer är bara några som är viktiga parter att få information ifrån.

– Utifrån det gör vi operativa insatser för att hålla kriminella verksamheter som finns i schack, säger Kullmyr.

Samtidigt är polisen i Göteborg en nagel i ögat för de kriminella gängen där även de brott som ger lägre straff.

– Vi håller örat mot rälsen för att få bort bort personer med ett stort våldskapital. Inte bara gå på brott som ger långa fängelsestraff utan även de som kanske ger två månader. Ju fler vi kan plocka bort ju fler insatser kan vi göra för att inte fler ska rekryteras.

LÄS MER: Färre skjutningar men oro i Göteborg

Ökad oro

Trots att de minskade skjutningarna så har oron bland invånarna ökat.

– Det kan bero på omvärden för vi har haft ett år med flera terrorattentat Europa, inte minst i Stockholm.  Vi haft stora flyktingströmmar som har kommit hit och det kan ha fört med sig en otrygghet att man inte känner varandra.

– Lägg till medias rapportering om brott som kommer det kan också ger en otrygghet. Vi får också väldigt många flashar i våra mobiler och människor blir väldigt mycket mer medvetna om vad som händer och det skapar säkert också en otrygghet.

Kommer trenden med minskade skjutning hålla i sig?

– De här samhällena har tagit decennier att gräva och kommer ta lång tid att täppa igen dem igen. För oss gäller det att hålla ut och våga tro på det vi gör är rätt så det betyder mycket att vi har fått positiva resultat när det gäller skjutningarna, säger Emmelie Kullmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet